Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Απρ-2022 12:23

  7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η μόνιμη κρίση στην Ευρώπη

  7ο Οικονομικο Φορουμ Δελφών Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για τη νέα εποχή της Ευρώπης κατά την οποία η κρίση έχει μονιμοποιηθεί, με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, μίλησαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση κατά την τέταρτη και τελευταία ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

  Η διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali στη Ιταλία, Nathalie Tocci, σημείωσε ότι, κατά την πρώτη περίοδο κρίσης από τη συνταγματική συνθήκη έως την πανδημία, η ΕΕ δεν την χρησιμοποιούσε για να κάνει αλλαγές, απλώς τη βίωνε χωρίς να την εκμεταλλεύεται.

  "Τόσο με την πανδημία όσο και με την πόλεμο όμως, η ΕΕ έχει βρει λέξεις που είχαν χαθεί λόγω της κρίσης της ευρωζώνης και του μεταναστευτικού. Μιλάω για παράδειγμα για τη λέξη "αλληλεγγύη”" είπε ακόμα, σημειώνοντας πώς πλέον βλέπουμε διάφορα πολιτικά ρεύματα ανά τις χώρες, όμως υπάρχει μια συννενόηση.

  Ερωτηθείσα από την δημοσιογράφο του Open TV, Αλεξία Τασούλη, η οποία ήταν και η συντονίστρια της συζήτησης, για την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ζήτημα των κυρώσεων προς τη Ρωσία, σημείωσε μεταξύ άλλων: "Το κόστος των κυρώσεων έναντι του κόστους ενός συνεχιζόμενου πολέμου είναι μικρότερο".

  Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου European Policy Center Γιάννης Εμμανουηλίδης μίλησε για "αλληλένδετες κρίσεις", σημειώνοντας: "Έχουμε δει διαφορετικά κεφάλαια της μόνιμης κρίσης. Τώρα βλέπουμε τις γαλλικές εκλογές και θέλουμε να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα για την επόμενη ημέρα. Πλέον, σε σχέση με άλλες κρίσεις αντιδρούμε γρηγορότερα. Τότε με την ευρωζώνη λ.χ. κάναμε δύο χρόνια να αντιδράσουμε. Τώρα, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μακροπρόθεσμα".

  Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Ουκρανία, επισήμανε: "Αυτό που έχει πετύχει ο ουκρανικός λαός και στρατός είναι μοναδικά, δεν ξέρουμε όμως πώς θα εξελιχθούν πλέον τα πράγματα. Είμαι λίγο απαισιόδοξος. Θα πρέπει κι εκεί να δούμε πώς θα κινηθούμε μακροπρόθεσμα".

  Σε ότι έχει να κάνει με τη στάση της Γερμανίας, σημείωσε: "Αυτό που βλέπουμε από τη Γερμανία είναι μια μεγάλη αλλαγή. Τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είδαμε μια ηγετική συμπεριφορά του καγκελαρίου. Μετά ωστόσο είδαμε μια δυσκολία. Εκεί προσπαθούν να διασώσουν όσο γίνεται περισσότερο την κατάσταση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ