Η Σλοβακία δωρίζει στην Ουκρανία πυραύλους S-300

Παρασκευή, 08-Απρ-2022 14:24

50976440

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:55

Η Σλοβακία δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στα κράτη της Δύσης για εξοπλισμό αεράμυνας για να βοηθήσει στην απόκρουση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, που μπήκε τώρα στον δεύτερο μήνα της.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Σλοβακία δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία με βάση το αίτημά της να βοηθήσει στην αυτοάμυνα, λόγω ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία", είπε ο Χέγκερ σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Ο Χέγκερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την Παρασκευή, είπε επίσης ότι η άμυνα της Σλοβακίας ήταν εξασφαλισμένη.

Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιεί μια συστοιχία του συστήματος αεράμυνας S-300 που κληρονόμησε μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.

Η Σλοβακία θα παραλάβει νέα συστοιχία του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot

Οι σύμμαχοι της Σλοβακίας θα τοποθετήσουν την τέταρτη συστοιχία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, γνωστοποίησε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

Όπως είπε ο υπουργός, η ανάπτυξη της συστοιχίας Patriot έχει σκοπό να προστατεύσει την επικράτεια της χώρας μετά τη δωρεά του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στην Ουκρανία.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η συστοιχία Patriot θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα, επιπλέον των συστοιχιών που έφεραν στη Σλοβακία η Γερμανία και η Ολλανδία τον Μάρτιο, και θα παραμείνει στη Σλοβακία για όσο διάστημα χρειαστεί.