Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Απρ-2022 11:12

  ΙΕΑ: Θα απελευθερωθούν 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στο επόμενο εξάμηνο

  58783042
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περί τα 120 εκατ. Βαρέλια ημερησίως είναι η βοήθεια των κρατών-μελών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), τα οποία απελευθέρωσαν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων σε πετρελαϊκά προϊόντα, με στόχο την επιβράδυνση των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  Η απελευθέρωση των αποθεμάτων από τα μέλη-συμμάχους των ΗΠΑ στην ΙΕΑ, στην οποία συμμετέχουν 31 βιομηχανικές κυρίως χώρες αλλά όχι η Ρωσία, θα είναι η δεύτερη συντονισμένη απελευθέρωση σε έναν μήνα και θα αποτελέσει την πέμπτη στην ιστορία της ΙΕΑ, για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά πετρελαίου.

  Πρόκειται για την μεγαλύτερη απελευθέρωση από χώρες εκτός της ΙΕΑ, μετά την μεγαλύτερη απελευθέρωση από τις ΗΠΑ.

  Οι τιμές πετρελαίου παγκοσμίως κατευθύνονται στη δεύτερη εβδομαδιαία πτώση, με το brent να υποχωρεί περίπου 10 δολάρια, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη απελευθέρωση πετρελαϊκών αποθεμάτων, στα τέλη Μαρτίου.

  Οι τιμές διαμορφώθηκαν σε υψηλό 14 ετών τον προηγούμενο μήνα καθώς οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία διέκοψαν τις εξαγωγές αργού από τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού παγκοσμίως.

  Οι δεσμεύσεις που έγιναν από τα μέλη, έφτασαν τα 120 εκατ. Βαρέλια τα οποία θα απελευθερωθούν σε μια περίοδο έξι μηνών, ανέφερε η ΙΕΑ.

  Η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη εισφέρουσα χώρα, τόνισε ότι θα απελευθερώσει ποσότητα-ρεκόρ 15 εκατ. Βαρελιών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ