Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Απρ-2022 18:10

  Έρνστ Ράιχελ (Γερμανός πρέσβης): Η Τουρκία θα αποφύγει τις εντάσεις - για φέτος

  Έρνστ Ράιχελ (Γερμανός πρέσβης): Η Τουρκία θα αποφύγει τις εντάσεις - για φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απορρόφησε, όπως ήταν λογικό, το μεγαλύτερο τμήμα της δημόσιας συζήτησης που είχε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Έρνστ Ράιχελ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας των εργασιών του 7ου Διεθνούς Φόρουμ των Δελφών.

  Σε ένα περιβάλλον προβληματισμού για την κατάλληλη απάντηση της Ευρώπης, αλλά και επικρίσεων για τη διστακτικότητα ειδικά της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων ο κ. Ράιχελ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να πλήττουν περισσότερο αυτόν που τις υφίσταται και όχι αυτόν που τις αποφασίζει. Και σε αυτήν ακριβώς την παράμετρο απέδωσε την δυστοκία στην ταχεία υιοθέτηση ομόφωνων αποφάσεων των "27” ως προς τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

  Όπως επεσήμανε, έχει ειπωθεί πολλές φορές από την γερμανική κυβέρνηση ότι επιθυμεί μεσοπρόθεσμα την ενεργειακή της απεξάρτηση, αλλά είναι ένα ερώτημα αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα και αν, επιπλέον, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδράσει στο πολεμικό σκηνικό.

  Οι διαφορετικές "ταχύτητες” στην Ε.Ε., συμπλήρωσε ο Γερμανός πρεσβευτής, οφείλονται στον διαφορετικό βαθμό εξάρτησης των κρατών-μελών από τις ρωσικές εισαγωγές. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά και χώρες λ.χ. σαν την Σλοβακία. Μάλιστα, πρόσθεσε.η εξάρτηση καθαυτή δεν είναι μοναδικός παράγοντας: αλλες ευρωπαϊκές οικονομίες ακόμη και με μικρότερη εξάρτηση μπορεί να έχουν οικονομίες λιγότερο ανθεκτικές στους εν γένει κραδασμούς.

  Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία ακολούθησε, ιδίως επί των ημερών της Άνγκελα Μέρκελ, πολιτική κατευνασμού (appeasement) της Ρωσίας, ο κ. Ράιχελ παρατήρησε: "Αναδρομικά όλοι ξέρουμε καλύτερα. Η πολυετής προσπάθεια να εντάξουμε τη Ρωσία σε ένα πλέγμα αλληλεξάρτησης και εμπιστοσύνης προφανώς απέτυχε. Αν όμως μιλάμε με αναδρομική γνώση, δεν θα πρέπει να μιλάμε μόνο για την Γερμανία. Και πάντως είναι πολύ συζητήσιμο το ότι δεν θα έπρεπε, τη στιγμή που παίρνονταν οι αποφάσεις, να καταβάλουμε τη σχετική προσπάθεια”.

  Κατά τον Γερμανό πρεσβευτή, το Βερολίνο και προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ είχαν ήδη από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 πολύ καθαρή αντίληψη της κατεύθυνσης στην οποία κινείται η Ρωσία. Απλώς αποφασίστηκε να διατηρηθεί ένα μίνιμουμ σχέσεων και κατανόησης.

  Η συζήτηση δεν μπορούσε ασφαλώς να μην αγγίξει και τα θέματα των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Είναι προφανές, παρατήρησε ο κ. Ράιχελ, ότι η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του "ενδιάμεσου” στην ουκρανική κρίση, αποφεύγοντας να υιοθετήσει κυρώσεις. Αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για χώρα του ΝΑΤΟ και δημιουργεί δυσαρέσκεια. Αλλά όμως ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Ουκρανοί αντιδρούν με την τουρκική μεσολάβηση.

  Ως προς τις εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία στον άμεσο περίγυρό της, ο Γερμανός πρεσβευτής σημείωσε ότι υπάρχει μια νέα στάση της Τουρκίας, η οποία εκδηλώθηκε πριν από τον πόλεμο και δεν αποτελεί επίπτωσή του. Ο ίδιος δήλωσε ότι αισιοδοξεί πως για φέτος αυτή η στάση της αποφυγής εντάσεων θα παραμείνει. Ωστόσο, δίστασε να προχωρήσει σε προβλέψεις για το 2023, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για χρονιά εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα και ο Ταγίπ Ερντογάν συνηθίζει να δημιουργεί διεθνείς εντάσεις για να συσπειρώσει το εσωτερικό ακροατήριό του.

  Ο επιεκφαλής της διπλωματικής αποστολής της Γερμανίας στη χώρα μας θέλησε να διασκεδάσει την εντύπωση της "γερμανικής ελαστικότητας” έναντι της γείτονος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, προφανώς με τη συμφωνία της Γερμανίας. Ωστόσο, συμπλήρωσε, "είμαστε τώρα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον κατά κάποιον τρόπο, διότι άλλες σημαντικές χώρες ανανέωσαν το ενδιαφέρον τους για την Τουρκία”.

  Απρόθυμος να αποτολμήσει προβλέψεις υπήρξε ο κ. Ράιχελ και σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας. Εκτίμησε, πάντως, ότι θα υπάρξει ισχυρότερη ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες απ' ό,τι πριν τον πόλεμο - και η Ελλάδα πρόκειται να επωφεληθεί από αυτό καθώς έχει την τύχη και το κλίμα με το μέρος της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ