Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Απρ-2022 15:00

  Εσθονία και Φινλανδία συνεργάζονται για να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια

  144914521
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Εσθονία θα σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και αντί αυτού θα μισθώσει έναν τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μαζί με τη Φινλανδία μέχρι το φθινόπωρο, ανέφερε η πρωθυπουργός Kaja Kallas.

  "Πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε αέριο από το καθεστώτος του Πούτιν, το οποίο χρησιμοποιεί τα λεφτά στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Ταλίν.

  Η κυβέρνηση της δεν όρισε ημερομηνία για τον τερματισμό των εισαγωγών από τη Ρωσία. Θα μισθώσει τον τερματικό σταθμό LNG μέχρι το φθινόπωρο και θα αγόρασε προμήθειες αξίες 1 tw/h.

  Την ίδια στιγμή, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει μέχρι τα 850 εκατ. Ευρώ για να διασφαλίσει ότι θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, και για να επισπεύσει την απεξάρτηση της από τον ρωσικό εφοδιασμό.

  Η Φινλανδία, η οποία στο παρελθόν έχει επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια, είναι ήδη λιγότερο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η κυβέρνηση θέλει να κόψει και τους τελευταίους δεσμούς.

  Το 2019 οι εισαγωγές πετρελαίου αντιστοιχούσαν στο 22% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Φινλανδίας, στο 7% για τον άνθρακα και στο 5% μόλις για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Φινλανδίας και της στατιστικής υπηρεσίας.

  Αναφερόμενος στην από κοινού ενοικίαση ενός τερματικού σταθμού LNG με την Εσθονία, ο υπουργός Οικονομικών Mika Lintila τόνισε πως "μετά από αυτό θα έχουμε την ικανότητα να λειτουργούμε ανεξάρτητα”.

  Εκτός από τον τερματικό σταθμό, οι επενδύσεις θα γίνουν σε μέτρα όπως η εξασφάλιση επαρκούς ενεργειακού εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα του βορείου ημισφαιρίου.

  Η κυβέρνηση δήλωσε ότι έπρεπε να περιορίσει προσωρινά τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να αμβλύνει τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, αν και ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να επιταχύνει τη στροφή της Φινλανδίας στην πράσινη ενέργεια με τις επενδύσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ