Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Απρ-2022 21:03

  Πρακτικά Fed: Με ρυθμό 95 δισ. δολ. τον μήνα η συρρίκνωση του ισολογισμού - Ίσως και από Μάιο

  Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει - Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πρόθεση των αξιωματούχων της Federal Reserve να κινηθούν πιο επιθετικά ως προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με στόχο να χαλιναγωγήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που κινείται σε υψηλά 40 ετών, επιβεβαιώνουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

  Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι της Fed σχεδιάζουν, όταν ξεκινήσει η συρρίκνωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που εκτινάχθηκε στα 9 τρισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας, αυτό να γίνει με ρυθμό της τάξης των 95 δισ. δολαρίων τον μήνα.

  Οι αξιωματούχοι της Fed "συμφώνησαν γενικά” ότι ένας ρυθμός της τάξης των 60 δισ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολαρίων σε λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους μηνιαίως θα ήταν εύλογος, μετά από μια σταδιακή αύξηση του ποσού σε διάστημα τριών μηνών, αναφέρουν τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

  Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι η μείωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει και τον Μάιο, ωστόσο δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. 

  Υπέρ της πιο επιθετικής πολιτικής

  Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση του Μαρτίου, οπότε αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, από το εύρος του 0%-0,25% που ήταν καθηλωμένα από τον Μάρτιο του 2020, προέκριναν ότι απαιτούνται πιο επιθετικές κινήσεις όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

  Μάλιστα, ορισμένοι ήθελαν των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο, ωστόσο, η αβεβαιότητα που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτρεψε ορισμένους αξιωματούχους να ταχθούν θετικά.

  "Πολλοί συμμετέχοντες επισήμαναν ότι -με τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερα από τον στόχο της Επιτροπής, τους ανοδικούς πληθωριστικούς κινδύνους και τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων για το μακροπρόθεσμο επίπεδό τους- θα προτιμούσαν μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος του επιτοκίου στην τρέχουσα συνεδρίαση", αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

  Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι στην ψηφοφορία του Μαΐου θα πρέπει να αναμένεται μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις, επίπεδο που συνάδει με τις εκτιμήσεις της αγοράς αλλά και τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

  Η πιο επιθετική ρητορική μάλιστα επεκτάθηκε και στη συζήτηση για τον ρυθμό μείωσης του ισολογισμού της Fed. Ορισμένα μέλη της Επιτροπής ήθελαν να μην τεθεί ανώτερο όριο στο ποσό συρρίκνωσης, με ορισμένους άλλους να θεωρούν εύλογο το "σχετικά υψηλό" όριο των 95 δισ. δολαρίων.

  Παρότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν ψήφισαν επί του συγκεκριμένου θέματος, τα πρακτικά καταδεικνύουν ότι συμφωνούν πως η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και τον Μάιο.

  Τέλος, στη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν απότομα τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό και μείωσαν τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη.

  Ωστόσο, το αν η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα φτάσει πραγματικά τα 95 δισ. δολάρια τον μήνα, είναι υπό αμφισβήτηση. Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής αναγνώρισαν ότι δεδομένης της μειωμένης ζήτησης για ενυπόθηκους τίτλους, καθώς η ανάγκη αναχρηματοδότησης είναι χαμηλή και τα επιτόκια αυξάνονται, ενδεχομένως η παθητική απορροή ενυπόθηκων τίτλων μέσω της λήξης τους να μην είναι επαρκής και ίσως χρειαστεί η Fed να προχωρήσει σε πωλήσεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ