Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Απρ-2022 12:18

  H KKR κάνει πίσω στην εξαγορά της Telecom Italia

  H KKR κάνει πίσω στην εξαγορά της Telecom Italia
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με πτώση που ξεπερνά το 4% διαπραγματεύεται ο τίτλος της Telecom Italia καθώς σύμφωνα με το Bloomberg η KKR ετοιμάζεται να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς της που είχε καταθέσει, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, εάν ο ιταλικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών δεν παράσχει τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις (due diligence) που έχει ζητήσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

  Ειδικότερα, σε επιστολή που αναμένεται να σταλεί σήμερα, Δευτέρα, η KKR θα επαναλάβει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά, καθιστώντας σαφές όμως ότι θέλει να επανεξετάσει τα οικονομικά της εταιρείας περισσότερο από ό,τι προηγουμένως, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, "καθώς οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει".

  Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της Telecom Italia υποχωρούσε σήμερα το πρωί στο Μιλάνο έως και κατά 7,4% λίγο κάτω από τα 0,30 ευρώ, κάτι που έφερνε τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα περίπου 6,3 δισ. ευρώ.

  Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Telecom Italia είναι μεταξύ των λόγων για το αίτημα KKR, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

  Όπως επισημαίνει πάντως το πρακτορείο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Italia, Pietro Labriola, επεξεργάζεται ένα σχέδιο που παρακάμπτει την εξαγορά της KKR. 

  Σύμφωνα με το σχέδιο, τα assets σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia θα συγχωνευθούν με αυτά της μικρότερης ανταγωνιστικής Open Fiber SpA, που ανήκει στο ιταλικό κράτος, επιτυγχάνοντας το κυβερνητικό στόχο για τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού δικτύου οπτικών ινών.

  Η διαδικασία πάντως ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα χρειαστεί έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, είχαν δηλώσει άνθρωποι με γνώση του θέματος τον Μάρτιο.

  Σύμφωνα με το σχέδιο, η κρατική επενδυτική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP), ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Telecom Italia, θα αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο στα πάγια στοιχεία του σταθερού δικτύου της εταιρείας.

  Η CDP είναι επίσης βασικός μέτοχος της Open Fiber, ενώ το Σάββατο η Telecom Italia ενημέρωσε ότι επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την CDP για να ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις για την ενοποίηση του δικτύου των δύο εταιρειών. 

  Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν αποκλείει το KKR και άλλα funds, ανέφεραν στο Bloomberg δύο άλλα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ