Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαρ-2022 13:10

  Νορβηγία: Η κεντρική τράπεζα αγοράζει συνάλλαγμα για το κρατικό ταμείο για πρώτη φορά μετά το 2013

  Νορβηγία: Η κεντρική τράπεζα αγοράζει συνάλλαγμα για το κρατικό ταμείο για πρώτη φορά μετά το 2013
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει συνάλλαγμα για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της τον Απρίλιο, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, εν μέσω αύξησης των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας το εθνικό νόμισμα (κορόνα).

  Η Norges Bank σχεδιάζει να αγοράσει ξένο νόμισμα ύψους 2 δισ. Κορόνων (231,9 εκατ. Δολαρίων), τα οποία θα επενδύσει στο εξωτερικό μέσω του ταμείου, που είναι ήδη το μεγαλύτερο παγκοσμίως, με assets 1,3 τρισ. Δολαρίων.

  Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που αποτελεί το βασικό εξαγωγικό προϊόν της Νορβηγίας, έχει οδηγήσει σε μεγάλη εισροή φορολογικών εσόδων, που ξεπέρασαν τις κρατικές δαπάνες.

  Οι οικονομολόγοι έχουν δηλώσει ότι μια στροφή στην αγορά συναλλάγματος και επομένως, πώλησης κορόνων, μπορεί να αποδυναμώσει το νόμισμα.

  Η Norges Bank τόνισε ότι οι συναλλαγές γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους για λογαριασμό του δημοσίου, και δεν πρεπει να θεωρούνται παρεμβαση στην αγορά.

  Η κεντρική τράπεζα πούλησε την τελευταία φορά κορόνες στο γ΄ τρίμηνο του 2013, αλλά υποχρεώθηκε στο επόμενο έτος να αρχίσει να αγοράζει, ανταλλάσσοντας ξένα νομίσματα που κέρδισε από το πετρέλαιο και το ταμείο διαχείρισης πλούτου έναντι κορόνων, για να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες της Νορβηγίας.

  Η κεντρική τράπεζα έχει έκτοτε συνεχίσει να αγοράζει κορόνες σε καθημερινή βάση, εκτός από κάποιους μήνες που δεν αγόρασε ούτε πούλησε κάποιο νόμισμα.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, "για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, η Norges Bank διεξάγει τις απαραίτητες συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα που συνδέονται με τις δαπάνες εσόδων από πετρέλαιο, πέραν του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης και της αποταμίευσης στο κρατικό ταμείο”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ