Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαρ-2022 14:45

  Λαγκάρντ: Επιμένει ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει να αυξάνεται

  Λαγκάρντ: Επιμένει ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει να αυξάνεται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές τροφίμων και ενέργειας στην ευρωζώνη θα πρέπει να σταματήσουν να αυξάνονται, κάτι που θα βοηθήσει την ευρωζώνη να αποφύγει έναν συνδυασμό στάσιμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού τον οποίο φοβούνται οι οικονομολόγοι, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

  Ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 9,8% αυτόν τον μήνα και αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα του 7% στη Γερμανία, οδηγώντας την ευρωζώνη σε ένα ακόμη υψηλό-ρεκόρ, όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

  Η Λαγκάρντ δήλωσε πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι "ρευστές” καθώς ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία, υποχρεώνει τους οικονομολόγους να αναθεωρούν συνεχώς τις οικονομικές τους προβλέψεις.

  Αλλά ανέμενε ότι οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί σε νέα υψηλά από τη ρωσική εισβολή, να σταθεροποιηθούν, αν και σε υψηλό επίπεδο.

  "Ξέρουμε ότι θα δείτε υψηλότερο πληθωρισμό φέτος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό”, τόνισε η Λαγκάρντ.

  "Αλλά επίσης βλέπουμε ότι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό σήμερα (ενέργεια και τρόφιμα), θα παραμείνουν υψηλά. Αλλά δεν προβλέπουμε ότι θα συνεχίσουν να κινούνται ακόμη πιο υψηλά”, πρόσθεσε.

  Η ίδια αναγνώρισε ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά πιστεύει και πάλι ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο "στασιμοπληθωρισμος”, τον οποίο καθόρισε ως "μια ύφεση της οικονομίας σε βιώσιμη βάση, και με τον πληθωρισμό υψηλό και να συνεχίσει να αυξάνεται”.

  Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης τόνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που έχει σχεδιαστεί για την διοχέτευση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα τελειώσει το καλοκαίρι και θα ακολουθηθεί από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από μια δεκαετία, κάποια στιγμή μετά από αυτό.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ