Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Μαρ-2022 14:43

  Ουκρανία: H Eurojust θα στηρίξει την ομάδα που θα ερευνήσει την πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου

  25465916
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Eurojust, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στηρίξει την κοινή ερευνητική ομάδα που όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα θα ερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

  Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη σύσταση μιας ομάδας για να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και έρευνες για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

  Η συμμετοχή στην ομάδα πιθανόν να επεκταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Eurojust, χωρίς να κατονομάζει τη Ρωσία.

  "Ο βασικός στόχος της JIT είναι να στηρίξει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και τη γρήγορη και ασφαλή ανταλλαγή μεταξύ εταίρων καθώς και την μετάδοση πληροφοριών και αποδείξεων", όπως αναφέρει η Eurojust.

  Η Eurojust ανακοίνωσε ότι θα παράσχει νομική και τεχνική βοήθεια και ότι θα στηρίξει τη συγκέντρωση και τον διαμοιρασμό αποδεικτικών στοιχείων.

  Η ομάδα θα συντονίσει επίσης τις ενέργειές της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το μόνιμο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, το οποίο ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα για την Ουκρανία λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

  Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τον αφοπλισμό και την "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο και η Δύση θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ