Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Μαρ-2022 09:26

  Το ΔΝΤ ενέκρινε συμφωνία 44 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή

  Το ΔΝΤ ενέκρινε συμφωνία 44 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων που επιτρέπει στην Αργεντινή να αναδιαρθρώσει το χρέος που οφείλει στον δανειστή, επικυρώνοντας μια συμφωνία που ήδη αντιμετωπίζει οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

  Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε σε συνεδρίασή του την Παρασκευή μια διευρυμένη για 30 μήνες διευκόλυνση, επιτρέποντας την άμεση εκταμίευση 9,7 δισ. δολαρίων, ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του.

  Το ΔΝΤ και οι αρχές της Αργεντινής συμφώνησαν επίσης να επισπεύσουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για τα μέσα Μαΐου από τα μέσα Ιουνίου, ώστε να καταστεί δυνατή μια προγενέστερη αξιολόγηση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οικονομία της Αργεντινής.

  Το δάνειο στοχεύει να παράσχει στην Αργεντινή στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών και του προϋπολογισμού, υποστηριζόμενη από μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, την ενίσχυση των αποθεματικών, την αντιμετώπιση των κοινωνικών κενών και των ελλείψεων στις υποδομές της χώρας και την προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, πρόσθεσε το Ταμείο.

  Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προειδοποίησαν ότι το πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους και ότι η Αργεντινή είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και δυσκολίες εφαρμογής, δεδομένης της πολύπλοκης κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης. Η αυξημένη έκθεση του ταμείου στην Αργεντινή για μια παρατεταμένη περίοδο δημιουργεί σημαντικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους και κινδύνους φήμης, είπαν.

  "Οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά υψηλοί και οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία υλοποιούνται ήδη", δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Kristalina Georgieva. "Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκαιρη αναβαθμολόγηση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού και της υιοθέτησης κατάλληλων μέτρων, όπως απαιτείται, θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος".

  Τα δάνεια του ΔΝΤ υπόκεινται σε περιοδικές αναθεωρήσεις από τον οργανισμό. Η προώθηση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος θα επιτρέψει την έγκαιρη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει τους στόχους της Αργεντινής στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξή τους, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

  Ο κύριος αντίκτυπος του πολέμου στην Αργεντινή πιθανότατα θα είναι στον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό ισοζύγιο, είπαν, με την ανάπτυξη της χώρας και το ισοζύγιο πληρωμών να επηρεάζονται λιγότερο πιθανό.

  Ενώ δεν είναι ασυνήθιστο ένα δάνειο του ΔΝΤ να προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου λόγω των σοκ στις οικονομίες χωρών, στην περίπτωση της Αργεντινής το σοκ εκτυλίχθηκε ακριβώς την ώρα που γινόταν η διαπραγμάτευση και η έγκρισή του, είπαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

  Το πρόγραμμα της Αργεντινής δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας, αλλά είναι ρεαλιστικό, ενισχύει την οικονομική σταθερότητα και θα παράσχει στήριξη για να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις πιο πιεστικές προκλήσεις της, είπαν οι αξιωματούχοι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ