Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Μαρ-2022 21:53

  Σύνοδος Κορυφής: Την αξιολόγηση των μέτρων μελών της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση αναλαμβάνει η Κομισιόν

  Οι κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία μέσα στην εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:09

  Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που λαμβάνουν τα μέλη της ΕΕ, μεταξύ άλλων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών ενέργειας.

  Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα διαταράξουν την αγορά για άλλους.

  Θα λάβει επίσης υπόψη της τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

  Σολτς: ''Σκεπτική'' η Γερμανία για παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας

  Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υπήρξε συμφωνία  για συνεργασία σε εθελοντική βάση για κοινή αγορά αερίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Ο Σολτς σημείωσε πως η Κομισιόν θα εξετάσει το ζήτημα για πλαφόν στις τιμές ενέργειας, προσθέτοντας πως υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνόδου. Πρόσθεσε ακόμη πως η Γερμανία εξετάζει το πως θα αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.

  Ο Σολτς διευκρίνισε πάντως πως τόσο η Γερμανία όσο και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ δηλώνουν σκεπτικές για παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που θα αφορούν τις υψηλές τιμές.

  Τόνισε ακόμη πως θα συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας οικονομικά, τόσο όσον αφορά ανθρωπιστική βοήθεια, όσο και όπλα και σημείωσε πως όλοι συμφωνούν πως πρέπει να υπάρχει μια άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία.

  Μακρόν: Η Κομισιόν θα έχει την εξουσιοδότηση να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εξουσιοδότηση να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Ο Μακρόν δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής του φυσικού αερίου.

  Όπως σημείωσε ο Μακρόν, ζητήθηκε από την Κομισιόν να καθοριστεί βραχυπρόθεσμα ένα ανώτατο όριο όσον αφορά τις τιμές ενέργειας.

  Ο Γάλλος πρόεδρος ότι ελπίζει να έχει περισσότερες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "τις επόμενες ώρες" σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τα όποια σχέδια για να βοηθηθεί ο κόσμος να εγκαταλείψει τη Μαριούπολη.

  Ο Μακρόν σημείωσε ακόμη πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο.

  Ντράγκι: Η Κομισιόν θα συζητήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου.

  "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διανομής και άλλους", είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

  Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

  Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα δεχτεί να καθίσει σε ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας.

  "Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε ότι θέλετε ειρήνη είναι να σταματήσετε τις εχθροπραξίες και να καθίσετε στο τραπέζι. Αν δεν το κάνετε αυτό σημαίνει ότι ελπίζετε να κερδίσετε εδάφη. Σε κάποιο σημείο, θα προκύψει σίγουρα ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτό θα έρθει πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας", είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

  Ο Ντράγκι είπε ότι σχεδιάζει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

  Ειδική άδεια σε Ισπανία και Πορτογαλία να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

  Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

  "Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος", είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

  "Η Επιτροπή έχει αναλάβει τη δέσμευση να ανταποκριθεί εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος στις επιθυμίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι οποίες είναι να διασφαλίσει ότι η μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν θα μεταφερθεί σε εκείνη της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή να διασφαλίσει ότι μπορεί να καθοριστεί μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

  Ισπανία και Πορτογαλία θα πρέπει να παρουσιάσουν προτεινόμενα ανώτατα όρια την επόμενη εβδομάδα.

  Υπενθυμίζεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφυγε από την αίθουσα των συνομιλιών για "ένα τεχνικό διάλλειμα'', όπως είχε δηλώσει ισπανική κυβερνητική πηγή, διότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ''βαλτώσει'', όπως τόνισε η πηγή.

  Η Πολωνία θα παρουσιάσει σχέδιο για απομάκρυνσή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

  Η Πολωνία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να απομακρυνθεί γρήγορα η χώρα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Γερμανία χρειάζονται περισσότερη παρότρυνση για να απομακρυνθούν γρήγορα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ