Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Μαρ-2022 17:55

  Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

  Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:40

  Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση συμφωνίας για τον τομέα της ενέργειας, με το κείμενο των συμπερασμάτων να αναμένεται σύντομα, μεταδίδει το Politico.

  Οι συζητήσεις κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν "έντονες", δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ άλλη πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι μια "σκληρή" συζήτηση για τα ανώτατα όρια τιμών έφερε αντιμέτωπες ορισμένες από τις νότιες χώρες του μπλοκ με τη Γερμανία και την Ολλανδία μεταδίδει το Reuters.

  "Οι διαπραγματεύσεις είχαν βαλτώσει", δήλωσε ισπανική κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι η ήδη τεταμένη συζήτηση διακόπηκε για λίγο αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφυγε από την αίθουσα για "ένα τεχνικό διάλλειμα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να επανέλθουν σε τροχιά".

  Οι ηγέτες πάντως κατέληξαν σε συμβιβασμό σχετικά με το αίτημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να συμπεριληφθεί η διατύπωση σχετικά με τη λεγόμενη αποσύνδεση (decoupling) της αγοράς.

  Το σχέδιο κειμένου επιτρέπει στις χώρες να ενημερώνουν την Επιτροπή εάν θέλουν να λάβουν μέτρα που θα αντιβαίνουν στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ στο POLITICO. Αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και δεν μπορούν να υπονομεύσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ - μια επιφύλαξη που έχει εισαχθεί για να καθησυχάσει άλλες xώρες ότι οι Ισπανοί ή Πορτογάλοι παραγωγοί δεν θα έχουν αθέμιτα πλεονεκτήματα από φθηνότερη ενέργεια.

  "Έχει κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του κειμένου που λαμβάνει υπόψη όλες τις διαφορετικές τροπολογίες", δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. "Όλες οι αντιπροσωπείες τη μελετούν τώρα, προχωράμε μπροστά, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει αυτή η συνεδρίαση", σημείωσε, όπως μετέφερε το Politico.

  Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν και τη δημιουργία μιας "κοινής πλατφόρμας αγορών", η οποία θα περιλαμβάνει χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που παρακολουθεί τις συζητήσεις. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των συμπερασμάτων για την ενέργεια που εξετάζονται στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο μέσω του οποίου το μπλοκ αγόρασε εμβόλια COVID-19 για λογαριασμό των κρατών μελών.

  Η ΕΕ παρέμεινε διχασμένη ως προς το αν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από ένα μήνα.

  Οι ''ομάδες'' της συνόδου

  Κυκλoφόρησαν διάφορες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση της συζήτησης, αλλά όλες τους έχουν ένθερμους υποστηρικτές και αντιπάλους, αναφέρει το Politico.

  Μια ομάδα επιθυμεί επιθετική παρέμβαση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων θέσπισης ανώτατων ορίων τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο, ή ίσως την αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας συνολικά. Οι μεσογειακές χώρες έχουν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία.

  Μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, αντιδρά σε τέτοια δραστικά μέτρα. Αντ' αυτού, οι χώρες αυτές θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα τη νομοθετική δέσμη μέτρων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ονομάστηκε "Fit for 55". Υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση της σημερινής αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

  Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι το πώς η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο η Ευρώπη μειώνει τις αγορές ρωσικής ενέργειας. Οι προσφορές που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν την κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ. Ενώ οι προτάσεις αυτές έχουν αποδειχθεί λιγότερο αμφιλεγόμενες, το Βερολίνο δεν έχει πειστεί.

  Ξεχωριστά, η Ιταλία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ενεργειακού ταμείου το οποίο θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια ιδέα που έχει επίσης προωθήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ