Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαρ-2022 15:31

  Η BoE σκιαγραφεί το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE ζητά «μετριασμένη» προσέγγιση στα επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς κρυπτονομισμάτων σκιαγράφησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, επισημαίνοντας ότι παρότι ο εν λόγω τομέας παραμένει μικρός, η ταχεία ανάπτυξή του ενέχει κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στο μέλλον εάν δεν ρυθμιστεί.

  Τα κρυπτονομίσματα έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των ρυθμιστικών αρχών εν μέσω ανησυχιών ότι ο κλάδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως σημειώνει το Reuters.

  "Αν και τα κρυπτονομίσματα είναι απίθανο ότι θα παράσχουν έναν εφικτό τρόπο παράκαμψης των κυρώσεων σε μεγάλο βαθμό επί του παρόντος, η πιθανότητα αυτή υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η καινοτομία των κρυπτονομισματών συνοδεύεται από ένα αποτελεσματικό πλαίσιο δημόσιας πολιτικής προκειμένου… να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και η ακεραιότητα στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα”, ανέφερε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

  Τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το ether, σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αρύθμιστα καθώς δεν εμπίπτουν στην "περίμετρο” του κανονιστικού πλαισίου και απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να ενταχθούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο περί κινητών αξιών του Ηνωμένου Βασιλείου, βήμα που εξετάζει ήδη το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας.

  "Αυτό πιθανότατα θα απαιτούσε τη διεύρυνση του ρόλου των υφιστάμενων ρυθμιστικών αρχών μακρο- και μικρο-προληπτικής εποπτείας και ακεραιότητας της αγοράς, καθώς και στενό συντονισμό τους”, προσθέτει η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της BoE/

  Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι άμεσοι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομικόί σταθερότητα είναι περιορισμένοι, αλλά προσθέτει ότι εάν συνεχιστεί ο πρόσφατος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου, θα υπάρξουν κίνδυνοι στο μέλλον.

  Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων έχει δεκαπλασιάσει την αξία του από τις αρχές του 2020 έως και τον Νοέμβριο του 2021 και πλέον αυτή ανέρχεται στα 1,7 τρισ. δολάρια ή στο 0,4% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, με περισσότερα από 17.000 διαφορετικά διακριτικά κρυπτονομισματών να κυκλοφορούν σήμερα.

  Η ρύθμιση του τομέα πρέπει να βασιστεί στην "ισοδυναμία”, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους νόμους στους οποίους εμπίπτουν οι υφιστάμενες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, επισημαίνει η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ