Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαρ-2022 14:31

  Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη: Στόχος η ομαλή διεξαγωγή εκλογών

  130552401
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ανάγκη άμεσης και ομαλής διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος και πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα και τόνισε πως την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, οι μεσολαβητές προσπαθούν να αποφύγουν "να εκτραχυνθεί η κατάσταση σε νέο κύκλο βίας".

  Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκλογών και δεν θέλουμε να οριστεί ημερομηνία εκλογών αν είναι να ακυρωθεί πάλι και να πληγεί η αξιοπιστία", τόνισε.

  "Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και μια, ακόμη, προοπτική στο πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή".

  Όπως υπενθύμισε, τρία εκατομμύρια Λίβυοι είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και απογοητεύθηκαν που έπρεπε να ακυρωθούν.

  Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει ευθυγράμμιση απόψεων της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά την ανάγκη να γίνουν εκλογές.

  Τόνισε, επίσης, πως οι ΗΠΑ μιλούν και στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις των Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και Φατί Μπασάγκα και το μήνυμα που μεταφέρουν είναι το ίδιο.

  "Αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ τους για το ποιος είναι πρωθυπουργός παίρνει το ενδιαφέρον από το στόχο που είναι οι εκλογές. Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές", ανέφερε.

  Ο κ. Νόρλαντ ανέφερε ακόμη ότι στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποθέματα της Λιβύης, καθώς το πετρέλαιο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα κατάσταση. Η Λιβύη θέλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, η οποία με επενδύσεις μπορεί να φτάσει σε 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

  Ο τρόπος για να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη είναι να αποκτήσεις μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές, ενώ τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία και οι χώρες της περιοχής μπορούν να είναι εταίροι της Λιβύης.

  Ο κ. Νόρλαντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών Γεώργιο Ζαχαριουδάκη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ