Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαρ-2022 13:10

  UBS: Στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

  UBS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επιπλέον δαπάνες των κυβερνήσεων της ευρωζώνης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα ανέλθουν σωρευτικά στο 2% της ετήσιας παραγωγής μέχρι το τέλος του επομένου έτους, εκτιμά η UBS Group.

  Αυτό περιλαμβάνει συμπληρωματικές δαπάνες ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2022 και επιπλέον 0,5% στους επόμενους 12 μήνες.

  Ενώ η αρχική εστίαση της δημοσιονομικής επέκτασης θα είναι στον μετριασμό των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας, το περαιτέρω κόστος θα περιλαμβάνει τη διαχείριση της ροής των προσφύγων, και την αύξηση των δαπανών στην άμυνα και στην ενεργειακή ασφάλεια, τονίζει η UBS.

  Οι υπολογισμοί της ελβετικής τράπεζας παρέχουν μια αρχική εικόνα της επίδρασης στα δημόσια οικονομικά που είχαν ήδη επιβαρυνθεί από μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής επίδρασης της πανδημίας.

  Οι Βρυξέλλες έχουν επισημαίνει ότι οι κανόνες που περιορίζουν τα ελλείμματα στην περιοχή, οι οποίοι ανεστάλησαν εξαιτίας της πανδημίας, θα μπορούσαν να παραμείνουν έτσι και στο επόμενο έτος.

  "Αμφιβάλλουμε ότι οποιαδήποτε απόφαση για αυτόν τον σκοπό θα συναντούσε αντιδράσεις από τις πιο συντηρητικές χώρες”, αναφέρει η UBS.

  Ακόμη και αν αρθεί η αναστολή, "εκτιμούμε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να παρέχει επαρκή περιθώρια για χώρες που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό τους, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πρόσθετες δαπάνες για τους πρόσφυγες, την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ