Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαρ-2022 23:02

  Σύνοδος Κορυφής: Η Ρωσία θα λογοδοτήσει, αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων

  Σύνοδος Κορυφής: Η Ρωσία θα λογοδοτήσει, αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία πραγματοποιεί επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών δομών συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, όπως μεταδίδει το EURACTIV Ελλάδος.

  "Τα εγκλήματα αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν", αναφέρεται στο κείμενο, προσθέτοντας ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας "παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί μαζικές απώλειες ζωών και τραυματισμούς αμάχων".

  Οι ηγέτες επίσης αναμένεται να απαιτήσουν από τη Ρωσία "να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της".

  Γίνεται εκτενής αναφορά στο προσφυγικό κύμα και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής, ενώ τα κράτη μέλη καλούνται να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών.

  Οι ηγέτες αναμένεται παράλληλα να υιοθετήσουν τη νέα αμυντική στρατηγική της ΕΕ, την "Στρατηγική Πυξίδα", που συμφώνησαν χθες οι Ευρωπαίοι ΥΠΑΜ.

  Αναφορικά με την χρηματοδότηση των αυξημένων αμυντικών δαπανών, το κείμενο αναφέρει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των χρηματοδοτικών μέσων και πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, του Σχεδίου Ανάπτυξης Ικανοτήτων και της Συντονισμένης Ετήσιας Επανεξέτασης στον τομέα της άμυνας.

  "Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2022 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προώθηση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης της αμυντικής βιομηχανίας σε ιδιωτική χρηματοδότηση, αξιοποιώντας επίσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ