Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαρ-2022 18:19

  Ρωσία: ΜΜΕ πιέζονται να μη μεταδίδουν θανάτους στρατιωτών - "Μην κάνετε θέμα τώρα", λένε στους συγγενείς

  25400043
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι πληροφορίες για ρωσικές απώλειες είναι σπάνιες.

  Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται τώρα ότι περισσότεροι από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν ότι οι θάνατοι ήταν λίγο λιγότεροι από 500 στις 2 Μαρτίου και διέψευσαν ως... χακάρισμα τη χτεσινή δημοσιοποίηση ρωσικής εφημερίδας που μίλησε για σχεδόν 10.000 νεκρούς.

  Η ρωσική έκδοση του BBC διεξήγαγε μια λεπτομερή έρευνα, επιβεβαιώνοντας τα ονόματα και τους βαθμούς 557 Ρώσων στρατιωτών και αξιωματικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τοπικές ανακοινώσεις, καθώς και μιλώντας στους συγγενείς.

  Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι 15 από τις 85 περιοχές της Ρωσίας δεν είχαν δημοσιεύσει καμία πληροφορία για ντόπιους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

  Αλλά σε μια τέτοια περιοχή - την περιοχή Κεμέροβο στη Σιβηρία - το BBC Russian (με τη βοήθεια ντόπιων κατοίκων που ζήτησαν να μην κατονομαστούν) καθόρισε ταυτότητες και τόπους ταφής επτά στρατιωτών και αξιωματικών.

  Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της έρευνας του BBC, οι αρχές του Κεμέροβο ανακοίνωσαν ότι 13 στρατιώτες είχαν ταφεί στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου.

  Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για αυξανόμενη πίεση στους τοπικούς δημοσιογράφους - ορισμένες προηγούμενες αναφορές για στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη έχουν διαγραφεί.

  Ένας δημοσιογράφος από τη Σιβηρία είπε στο BBC: "Σε επίπεδο περιφερειακής κυβέρνησης, δόθηκε εντολή σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύουν στοιχεία για τις απώλειες στην Ουκρανία. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τοπικοί αξιωματούχοι άσκησαν πίεση στους συγγενείς των θυμάτων, δίνοντάς τους εντολή να μη ρωτούν πολλά "Λένε: 'Δεν χρειάζεται να κάνουμε φασαρία τώρα, θα βρούμε έναν τρόπο να μνημονεύσουμε τα αγόρια σας αργότερα'.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ