Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Μαρ-2022 18:36

  Nagel (Bundesbank): Δεν θα πρέπει να αναβάλουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων

  Nagel (Bundesbank): Δεν θα πρέπει να αναβάλουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων της από τα ιστορικά τους χαμηλά εφόσον ο πληθωρισμός το απαιτήσει και ενδεχομένως η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να το κάνει μέσα στο 2022, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. Joachim Nagel.

  Εάν η ΕΚΤ τερματίσει τις αγορές των ομολόγων, όπως το έχει σχεδιάσει, το τρίτο τρίμηνο, "αυτό προσφέρει τη δυνατότητα για αύξηση των επιτοκίων φέτος, αν χρειαστεί", ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank μιλώντας σε εκδήλωση στο Ανόβερο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  "Είναι ξεκάθαρο σε μένα ότι, αν οι προοπτικές του πληθωρισμού το απαιτήσουν, θα πρέπει να συνεχίσουμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και επίσης να ξεκινήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μας", δήλωσε. "Δεν θα πρέπει να καθυστερήσουμε την έξοδο από την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική". 

  Οι δηλώσεις του ακολουθούν την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ αυτό τον μήνα να ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) το γ΄ τρίμηνο.

  Ο Nagel υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι στον πληθωρισμό. "Μέχρι σήμερα, πολλοί ανησυχούσαν ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να καταπνίξει την οικονομική ανάκαμψη εφόσον τραβούσε τα χαλινάρια πολύ νωρίς", ανέφερε ο Nagel και πρόσθεσε: "Κατά την άποψη μου, ο κίνδυνος να καθυστερήσουμε να αναλάβουμε δράση είναι πλέον μεγαλύτερος", πρόσθεσε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ