Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Μαρ-2022 15:47

  Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Η αύξηση των τιμών ενέργειας επιταχύνει την άνοδο του πληθωρισμού

  Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Η αύξηση των τιμών ενέργειας επιταχύνει την άνοδο του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια άνοδος των τιμών της ενέργειας επιταχύνει την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, αλλά η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωσή του, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη πτώση της λίρας βρίσκεται εντός "αποδεκτών" επιπέδων, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.

  Ο πληθωρισμός έφτασε το 54% τον Φεβρουάριο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται προς το 70% τους επόμενους μήνες, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη και έριξε τη λίρα.

  Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Αττάλεια, ο Νεμπατί δήλωσε ότι ένα κυβερνητικά υποστηριζόμενο πρόγραμμα που προστατεύει τις καταθέσεις της λίρας από την υποτίμηση έχει βοηθήσει στην εξάλειψη των ανησυχιών σχετικά με αυτό που αποκάλεσε "επιθέσεις" στη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας.

  "Αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες είναι ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σταθερή και κινείται προς τα εμπρός εντός αποδεκτών ορίων", είπε.

  Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 11% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Το νόμισμα είχε υποχωρήσει κατά 44% πέρυσι, κυρίως μετά από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων, που επιδίωκε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες προκάλεσαν μια νομισματική κρίση και έστειλαν τον πληθωρισμό σε υψηλό 20ετίας.

  Το πρόγραμμα προστασίας της λίρας καθώς και οι δαπανηρές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος βοήθησαν στην ανάσχεση της νομισματικής κρίσης τον Δεκέμβριο.

  Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά το διατήρησε αμετάβλητο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

  Το νέο οικονομικό σχέδιο του Ερντογάν θέτει ως προτεραιότητα το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τις εξαγωγές, τις πιστώσεις και την ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

  Ωστόσο, οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδυνεύουν να διευρύνουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και της πιθανής μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ