Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαρ-2022 12:57

  Δέσμη 10 μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου προτείνει ο IEA

  ΔΝΤ: Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση και το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μείωση της ταχύτητας στον δρόμο, τηλεργασία, πιο φθηνά δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς: ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πρότεινε σήμερα μια δέσμη μέτρων για ραγδαία μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, απέναντι στον κίνδυνο ενός σοκ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  Η δέσμη δέκα μέτρων που προτείνει θα επιτρέψει τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα σε τέσσερις μήνες, ισοδύναμη με την κατανάλωση όλων των αυτοκινήτων στην Κίνα, σύμφωνα με τον IEA, τον διεθνή οργανισμό που έχει την έδρα του στο Παρίσι και αποτελείται από 31 μέλη στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Ρωσία.

  Ο Οργανισμός δήλωσε πρόσφατα πως φοβάται ένα "σοκ" στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα μπορέσει να αντικατασταθεί εύκολα άμεσα.

  Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις μεταφορές, το σχέδιο, που αποτελείται από δέκα σημεία και είναι συνέχεια ενός άλλου για μείωση της εξάρτησης από το αέριο εστιάζει στο "πώς να χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο κατά τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών από το σημείο Α στο Β" σχεδιάζοντας "συγκεκριμένα μέτρα" που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες και πόλεις.

  Προτείνει ως εκ τούτου να μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 χλμ. την ώρα η επιτρεπόμενη ταχύτητα στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, την εργασία από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα αν είναι δυνατό, τη μεταφορά με το ίδιο αυτοκίνητο για τη μείωση των εξόδων (carpooling) ή ακόμη την καθιέρωση ημερών χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις.

  Μεταξύ των υπόλοιπων μέτρων: να μειωθεί η τιμή της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς και να ενθαρρυνθεί η αγορά και η χρήση ποδηλάτων, να προτιμάται το τρένο αντί το αεροπλάνο αν είναι δυνατό ή ακόμη να ενισχυθεί η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

  Ο IEA καλεί τις κυβερνήσεις να καταστήσουν τις αλλαγές μόνιμες όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

  Η Μπαρμπαρά Πομπιλί, η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, η χώρα της οποίας ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, χαιρέτισε τις "ενδιαφέρουσες ιδέες" στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΙΕΑ: Φόβοι για "σοκ" στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου λόγω κυρώσεων σε Ρωσία

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ