Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαρ-2022 12:44

  Αναλυτές προειδοποιούν: Επόμενος στόχος του Πούτιν μπορεί να είναι η Μολδαβία

  160627296
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναλυτές προειδοποιούν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να σκέφτεται τον επόμενο στόχο του: Μολδαβία.

  Η Μολδαβία, μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει αρκετούς παραλληλισμούς με την Ουκρανία και κινδυνεύει να γίνει ορμητήριο για τη συνεχιζόμενη επίθεση ή να είναι η ίδια ευάλωτη σε επίθεση.

  "Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία, η Μολδαβία είναι ένα από τα μέρη που κατατάσσονται υψηλότερα στη λίστα", δήλωσε στο CNBC ο Adriano Bosoni, διευθυντής ανάλυσης στην εταιρεία διαχείρισης κινδύνων Rane.

  Η Μολδαβία, όπως και η Ουκρανία, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε μέλος του ΝΑΤΟ - αν και φιλοδοξεί να γίνει και τα δύο. Αλλά, όπως και η Ουκρανία, η πρώην σοβιετική δημοκρατία φιλοξενεί έναν σημαντικό φιλορωσικό πληθυσμό που εδρεύει κυρίως στο αποσχισθέν κράτος της Υπερδνειστερίας στα ουκρανικά σύνορα.

  Κυβερνώμενη από τον δικό της ηγέτη που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, η Υπερδνειστερία θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική ευκαιρία για τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 1.500 στρατιώτες στην περιοχή.

  Ο Πούτιν θα μπορούσε να την αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος -όπως έκανε με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ πριν εξαπολύσει μια ολοκληρωμένη εισβολή στην Ουκρανία-, ή θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο μιας false flag επιχείρησης, που θα κατασκευάσει η Ρωσία για να δικαιολογήσει μια επέμβαση.

  "Για μένα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία ως ανεξάρτητη δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο που το έκανε με το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ", δήλωσε ο Bosoni.

  "Αν βλέπαμε τη Ρωσία να το κάνει αυτό, θα ήταν μια σοβαρή ένδειξη ότι σκέφτεται να μεταφέρει τη σύγκρουση στη Μολδαβία". Οι ρωσικές πρεσβείες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη καθώς και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν στα αιτήματα του CNBC για σχολιασμό.

  Προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές ενδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει μια τέτοια στρατηγική στη Μολδαβία, σύμφωνα με τον Bosoni, ο οποίος το χαρακτήρισε ως μια "κατάσταση χαμηλής πιθανότητας, υψηλού κινδύνου". Τα πρώτα στοιχεία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την καταγγελία της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της χώρας από τη Ρωσία, καθώς και ευρύτερες προσπάθειες αποσταθεροποίησης και εκστρατείες υπονόμευσης των αρχών.

  Ωστόσο, αν η Ρωσία ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, αυτό θα σημάνει περαιτέρω δυσκολίες, για τα 2,6 εκατομμύρια κατοίκους της Μολδαβίας και τους 350.000 μετανάστες από την Ουκρανία που έχουν καταφύγει εκεί.

  "Θα ήταν πολύ αδύναμοι. Θα υπήρχε ελάχιστη έως καθόλου αντίσταση", δήλωσε ο Clinton Watts, ερευνητής στο Foreign Policy Research Institute, για την αντίσταση της Μολδαβίας. Η χώρα -μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ- έχει πολύ λιγότερες στρατιωτικές δυνατότητες από την Ουκρανία.

  Μια εισβολή στη Μολδαβία θα μπορούσε επομένως να ανοίξει μια κερκόπορτα στη νοτιοδυτική Ουκρανία, δήλωσε ο Watts, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν μπορεί να αναζητά ένα εναλλακτικό σχέδιο, δεδομένων των μέχρι στιγμής αποτυχημένων προσπαθειών της Ρωσίας να περικυκλώσει την πρωτεύουσα Κίεβο.

  "Μπορεί να περiμένουν για το Κίεβο και να προσπαθήσουν να κυκλώσουν πρώτα την Οδησσό", είπε, αναφερόμενος στην πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσει να καταλάβει το νότιο τμήμα της χώρας, έχοντας ήδη κλείσει το Νικολάεφ, 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Οδησσού.

  "Νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να θέλει να καταλάβει τη νότια Ουκρανία και να επανενώσει μαζί της την Υπερδνειστερία, χρησιμοποιώντας την ως εφαλτήριο για να καταλάβει τη Μολδαβία", πρόσθεσε ο Watts.

  Αν αυτό συμβεί, η Μολδαβία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μοίρα παρόμοια με εκείνη της Ουκρανίας, εγκλωβισμένη σε σύγκρουση με μια παγκόσμια υπερδύναμη, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι παρακολουθούν από το περιθώριο.

  "Σε αυτή την περιοχή τώρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για εμάς να νιώθουμε ασφαλείς", δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου νωρίτερα αυτό το μήνα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

  Τότε, ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε την υποστήριξη της Αμερικής προς τη μικρή δημοκρατία, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στην ΕΕ. Αλλά χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, κανένας από τους δύο οργανισμούς δεν είναι πιθανό να βοηθήσει ουσιαστικά.

  "Ο Μπλίνκεν λέει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Μολδαβία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα την υποστήριζαν", δήλωσε ο Bosoni.

  Αυτό είναι που διαφοροποιεί τη Μολδαβία από άλλα πρώην σοβιετικά έθνη, όπως τα κράτη της Βαλτικής Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, τα οποία έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια εν μέσω αυξημένων απειλών από τον Ρώσο γείτονά τους. Και οι τρεις είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι σύμμαχοι θα επενέβαιναν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

  Και αυτό αφήνει τη Μολδαβία σε επισφαλή θέση αν η Ρωσία την κάνει τον επόμενο στόχο της. "Μπορεί να μην είναι μέσα σε 48 ώρες. Μπορεί να είναι σε 48 μήνες από τώρα", δήλωσε ο Watts.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ