Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαρ-2022 10:25

  Ο Τατάρ θέλει τον EastMed και μνημονεύει την αναφορά Λαβρόφ σε "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου"

  Ο Τατάρ θέλει τον EastMed και μνημονεύει την αναφορά Λαβρόφ σε "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι εάν πρόκειται να εξωρυχθεί φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να περάσει από το βόρειο τμήμα του κατεχόμενου νησιού, καθώς νέες εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Αιγύπτου, το οποίο ήρθε στην ημερήσια διάταξη στην αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης στο ρωσικό αέριο της Ευρώπης, έπρεπε να περάσει από "τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες" του ψευδοκράτους, τονίζοντας ότι αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση της χώρας του.

  Επισημαίνοντας ότι υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο EastMed, ένα έργο αγωγού μήκους 1.900 χιλιομέτρων που είχε ως στόχο να μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τόσο την Τουρκία όσο και το ψευδοκράτος, είχε εγκαταλειφθεί πλήρως.

  "Αν πρόκειται να μεταφερθεί φυσικό αέριο στην ΕΕ από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και από αυτήν την περιοχή, είναι πολύ πιο εύκολο να το περάσει μέσω της Κύπρου. Η απόσταση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι μόλις 65 χιλιόμετρα", είπε ο Τατάρ.

  "[Μια τέτοια διαδρομή] περνά αναγκαστικά από τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκικής Κύπρου", είπε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια γραμμή φυσικού αερίου αναπόφευκτα θα έδινε καθεστώς στη χώρα του.

  Δηλώνοντας ότι θα ήταν καλύτερα η εν λόγω ενεργειακή διαδρομή να αγγίξει την Καρπασία γενικά και πιο συγκεκριμένα το Ριζοκάρπασο καθώς θα φέρει νέες επενδύσεις στην περιοχή, ο Τατάρ επεσήμανε ότι τα κατεχόμενα θα "εμπλακούν οπωσδήποτε στο έργο" ακόμα κι αν αυτό δεν περάσει από το Ριζοκάρπασο.

  Επισημαίνοντας τη σημασία της αναφοράς του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", ο Τατάρ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η θέση της χώρας του είναι πολύ διαφορετική από τις αυτονομιστικές οντότητες στην Ουκρανία.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ