Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαρ-2022 20:02

  Fed: Αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια - Βλέπει άλλες 6 φέτος και 3 το 2023

  Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει - Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από τρία και πλέον χρόνια προχώρησε την Τετάρτη η Federal Reserve, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να χαλιναγωγήσει σταδιακά τον καλπάζοντα πληθωρισμό ώστε να μην τορπιλίσει την οικονομική ανάκαμψη.

  Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,25%-0,50%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Πέραν της αύξησης των επιτοκίων, οι προβλέψεις των αξιωματούχων της FOMC δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και στις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις της για φέτος, με στόχο το επιτόκιο αναφοράς της να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, η FOMC "βλέπει” τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023, με το επιτόκιο να σκαρφαλώνει στο 2,8% έως το τέλος του επόμενου έτους και να παραμένει σταθερό σε αυτό το επίπεδο το 2024.

  Η τρέχουσα αύξηση των επιτοκίων εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, καθώς διαφορετική άποψη εξέφρασε μόνον ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος ήθελε αύξηση κατά 50 μονάδες βάση.

  Στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανέφερε ότι "αναμένει πως οι επικείμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι οι κατάλληλες”. 

  Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι πιο επιθετικός από αυτόν που προέβλεπε η FOMC τον Δεκέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός που στις ΗΠΑ κινείται σε υψηλά 40 ετών, αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμενε προηγουμένως η Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό στο 4,1% το 2022, από 2,7% που ανέμενε τον Δεκέμβριο. Οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7% και στο 2,3% αντίστοιχα την επόμενη διετία, πριν υποχωρήσει στο 2% το επόμενο διάστημα. Ο συνολικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,3% στο τέλος του 2022, έναντι 2,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

  "Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αντανακλά τις ανισορροπία μεταξύ προσφορά και ζήτησης λόγω της πανδημίας, των υψηλότερων τιμών ενέργειας και των ευρύτερων πιέσεων στις τιμές", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

  Παράλληλα, η Fed περιέκοψε την εκτίμησή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τους αξιωματούχους να βλέπουν πλέον ανάπτυξη 2,8% έναντι 4% τον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

  Όσον αφορά την ανεργία, η FOMC εκτιμά ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 3,5% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ