Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαρ-2022 17:21

  Το Συμβούλιο της Ευρώπης διέγραψε από μέλος του τη Ρωσία

  Το Συμβούλιο της Ευρώπης διέγραψε από μέλος του τη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE), ο πανευρωπαϊκός οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γαλλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποπέμπτει τη Ρωσία από χώρα μέλος του, 26 χρόνια μετά την ένταξή της.

  "Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το πρωί, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε βάσει του άρθρου 8 του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παύει να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από σήμερα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

  Η απόφαση ακολουθεί γνώμη που υιοθετήθηκε την Τρίτη από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου, η οποία έκρινε ότι "η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί πλέον να είναι κράτος μέλος του Οργανισμού”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

  Το Συμβούλιο της Ευρώπης επεσήμανε ότι η "αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση" της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να κινήσουν τη διαδικασία αποπομπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι θα αποχωρήσει από τον πανευρωπαϊκό θεσμό, υποστηρίζοντας ότι υιοθετήθηκε "μεροληπτική απόφαση" να ανασταλεί η εκπροσώπηση της χώρας στις 25 Φεβρουαρίου.

  Σε μια ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ ζήτησε να εκδιωχθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι η Ουκρανία "φλέγεται".

  Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 46 κράτη μέλη και είναι επίσης επίσημος Παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί επίσης μητρική δομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). 

  Η Ρωσία εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 28 Φεβρουαρίου 1996.

  "Με τις ενέργειές τους στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές στερούν από τον ρωσικό λαό το πλεονέκτημα του πιο προηγμένου συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του τεράστιου συστήματος συμβάσεων μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο την Τρίτη.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ