Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαρ-2022 14:46

  Αμερικανικά F-35 για τη Γερμανία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Τα παλαιά αεροσκάφη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας έπρεπε να αντικατασταθούν εδώ και καιρό. Τα νέα δεδομένα επισπεύδουν την αγορά των αμερικανικών F-35.

  Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αγορά εξοπλιστικών συστημάτων για τον γερμανικό στρατό, την Bundeswehr, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία: Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 35 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την αμερικανική βιομηχανία στρατιωτικών εξοπλισμών Lockheed Martin. Στόχος είναι η βελτίωση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο με τους νατοϊκούς συμμάχους και άλλες χώρες της Ευρώπης, ανέφερε πρόσφατα στο Βερολίνο η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

  Καταλληλότερα για την αποτροπή πυρηνικής απειλής

  Ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού αεροσκάφους συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με ειδικούς στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, γι αυτό και επιλέχθηκαν για την αντικατάσταση των ξεπερασμένων πια γερμανικών Tornado της Βundeswehr. Στο πλαίσιο της "αποτρεπτικής γραμμής" του ΝΑΤΟ τα F-35 θεωρούνται μάλιστα τα πλέον ενδεδειγμένα για την αντιμετώπιση πυρηνικής απειλής στο πλαίσιο της νατοϊκής στρατηγικής του "πυρηνικού διαμοιρασμού".

  Αξίξει να σημειωθεί ότι αρχικός σχεδιασμός του γερμανικού στρατού προέβλεπε την αγορά αμερικανικών F-18, ωστόσο τα F-35 κρίθηκαν καταλληλότερα, εξαιτίας της δυνατότητας μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών. Tα F-18 αντίθετα δεν έχουν λάβει ακόμη σχετική πιστοποίηση για αντίστοιχες μεταφορές.

  Γνωστός στόχος που επισπεύδεται εξαιτίας του πολέμου

  Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση των παλαιών Tornado είχε προβλεφθεί και στη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων. Υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, η ανανέωση του γερμανικού οπλοστασίου κρίθηκε επιβεβλημένο να επισπευσθεί. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την ιστορική ομιλία του Γερμανού καγκελαρίου στις 27 Φεβρουαρίου στη γερμανική βουλή, όπου εξήγγειλε ουσιαστικά τον "επανεξοπλισμό" της Γερμανίας.

  Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι τα σχέδια για την αγορά των F-35 είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού, μετά την ανακοίνωση για τη σύσταση ειδικού ταμείου ύψους 100 δις ευρώ για τον γερμανικό στρατό, αλλά και την αύξηση των ετήσιων δαπανών για τη γερμανική άμυνα άνω του 2% του ΑΕΠ.

  Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ