Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαρ-2022 20:48

  Φορτισμένη ομιλία Ζελένσκι στη βουλή του Καναδά: "Θέλουμε να ζήσουμε!"

  Φορτισμένη ομιλία Ζελένσκι στη βουλή του Καναδά: "Θέλουμε να ζήσουμε!"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους Καναδούς βουλευτές να φανταστούν πώς θα αντιδρούσαν προσωπικά σε μια εισβολή στις πόλεις της ίδιας της χώρας σε μια ομιλία τους ενώπιον του κοινοβουλίου του Καναδά την Τρίτη: "Μπορείτε μόνο να φανταστείτε ότι στις 4:00 π.μ., αρχίζετε να ακούτε εκρήξεις βομβών, ισχυρές εκρήξεις; Μπορείτε να φανταστείτε να ακούτε εσείς, τα παιδιά σας, να ακούτε όλες αυτές τις ισχυρές εκρήξεις; Βομβαρδισμός στο αεροδρόμιο της Οτάβα; Δεκάδες άλλες πόλεις της υπέροχης χώρας σας — μπορείτε να το φανταστείτε;", είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλε-ομιλία του στη βουλή του Καναδά, όπου οι βουλευτές τον αποθέωσαν.

  Επιπλέον, τους ζήτησε να φανταστούν τις επιθέσεις στη Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία με όρους προσωπικής πόλης: "Φανταστείτε ότι κάποιος πολιορκεί το Βανκούβερ. Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό για ένα δευτερόλεπτο; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μείνει σε μια τέτοια πόλη. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που υποφέρει η πόλη της Μαριούπολης αυτή τη στιγμή", είπε. "Και μένουν χωρίς θερμότητα ή ηλεκτρικό ή χωρίς μέσα επικοινωνίας, σχεδόν χωρίς τροφή, χωρίς νερό".

  Συνέχισε: "Μπορείτε να φανταστείτε τον περίφημο Πύργο CN στο Τορόντο, να τον χτυπά βόμβα; Φυσικά δεν το εύχομαι σε κανέναν, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητά μας στην οποία ζούμε".

  Κάλεσμα για κλείσιμο εναερίου χώρου

  Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε και προς τον Καναδά την έκκλησή του να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία, και το κάλεσμα προς τους παγκόσμιους συμμάχους να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή κυρώσεων.

  "Ξέρω ότι υποστηρίζετε την Ουκρανία. Ήμασταν φίλοι μαζί σας... αλλά επίσης θα ήθελα να καταλάβετε και θα ήθελα να νιώσετε αυτό, αυτό που νιώθουμε κάθε μέρα. Θέλουμε να ζήσουμε και θέλουμε να είμαστε νικητές Θέλουμε να επικρατήσουμε για χάρη της ζωής", είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο στο κοινοβούλιο του Καναδά.  

  "Μπορείτε να φανταστείτε όταν τηλεφωνείτε στους φίλους σας, το φιλικό σας έθνος, και ζητάτε, 'Παρακαλώ κλείστε τον ουρανό, κλείστε τον εναέριο χώρο, σταματήστε τους βομβαρδισμούς'. Πόσοι άλλοι πύραυλοι πρέπει να πέσουν στις πόλεις μας μέχρι να συμβεί αυτό; Και αυτούς... να εκφράζουν τις βαθιές ανησυχίες τους για την κατάσταση. Όταν μιλήσαμε με τους εταίρους μας, είπαν, 'σας παρακαλούμε, υπομονή, υπομονή λίγο ακόμα'",  είπε. 

  Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι δεν έχει ακούσει ξεκάθαρη απάντηση για το να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ: "Είναι τρομερά στενά, αλλά μας επέτρεψε επίσης να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι τις τελευταίες 20 ημέρες και επίσης, οκτώ προηγούμενα χρόνια", είπε.

  "Προσφέρατε τη βοήθειά σας, τη βοήθειά σας, με το πρώτο μας αίτημα, μας παρέχετε στρατιωτική βοήθεια, ανθρωπιστική βοήθεια, επιβάλατε αυστηρές κυρώσεις, σοβαρές κυρώσεις. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι δυστυχώς δεν έφεραν το τέλος του πολέμου", πρόσθεσε.

  Ο Ζελένσκι είπε "πρέπει όλοι να κάνετε περισσότερα για να σταματήσετε τη Ρωσία, να προστατέψετε την Ουκρανία και κάνοντας αυτό, να προστατέψετε την Ευρώπη από τη ρωσική απειλή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ