Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαρ-2022 13:23

  Ζελένσκι προς ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών: Επόμενος στόχος της Ρωσίας θα είστε εσείς

  25338718
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:31

  Η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει την ίδια της την ασφάλεια βοηθώντας την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι της Ρωσίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε σύνοδο χωρών της Βόρειας Ευρώπης την οποία διοργάνωσε η Βρετανία και στην οποία συμμετέχουν ηγέτες χωρών της Σκανδιναβίας, της Βαλτικής, καθώς και η Ολλανδία.

  Στη σύνοδο, της οποίας προεδρεύει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, συζητώνται ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

  Οι συγκεκριμένες χώρες συμμετέχουν στο σχήμα Joint Expeditionary Force, το οποίο αποτελεί μια χαλαρή μορφή στρατιωτικής συνεργασίας υπό την ηγεσία της Βρετανίας, τόσο με μέλη του NATO, όσο και με "ουδέτερες" χώρες - μη μέλη της συμμαχίας. Σ' αυτό συμμετέχουν οι: Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

  "Είμαστε όλοι στόχοι της Ρωσίας και όλα θα πάνε στραβά για την Ευρώπη εάν η Ουκρανία πέσει, οπότε εκείνο που σας ζητώ είναι να βοηθήσετε τον εαυτό σας βοηθώντας μας", ανάφερε ο κ. Ζελένσκι προς τους ηγέτες, μέσω τηλεδιάσκεψης.

  "Γνωρίζετε το είδος των όπλων που χρειαζόμαστε... χωρίς την υποστήριξή σας, θα ήταν πολύ δύσκολα, σας ευγνωμονώ, απλά θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε περισσότερα... Πιστεύω ότι θα μπορέσετε να ενισχύσετε αυτή την κίνηση και θα καταλάβετε πώς αυτό στην πραγματικότητα ενισχύει τη δική σας ασφάλεια", πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

  Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί "την ισχυρότερη συμμαχία στον κόσμο", αλλά πρόσθεσε ότι "ορισμένα από τα μέλη του έχουν υπνωτιστεί από τη ρωσική επιθετικότητα". 

  "Ακούμε πολλά για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που υποτίθεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εάν το ΝΑΤΟ κλείσει τον ουκρανικό ουρανό στους ρωσικούς πυραύλους και τα αεροπλάνα και έτσι δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων”, σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

  "Αυτό επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να βομβαρδίζει ειρηνικές πόλεις και να ανατινάζει συγκροτήματα κατοικιών, νοσοκομεία και σχολεία. Τέσσερα πολυώροφα κτίρια στο Κίεβο βομβαρδίστηκαν νωρίς το πρωί, με δεκάδες νεκρούς”, πρόσθεσε.

  Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία κατανοεί ότι δεν είναι ανοιχτή η πόρτα για ένταξη στη Συμμαχία και ως εκ τούτου θέλει να προστατεύσει μόνη της τα εδάφη της, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

  "Εάν δεν μπορούμε να περάσουμε από ανοιχτές πόρτες, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με θεσμούς που μπορούμε, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν... και θα παράσχουν εγγυήσεις", ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

  Ερωτηθείς για την απόφαση πολλών εταιρειών να μποϊκοτάρουν τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δραττόμενος της ευκαιρίας ανέφερε ότι ρωσικές επιθέσεις έχουν κοστίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε σχεδόν 100 παιδιά, όπως σημειώνει το CNN. Το πρακτορείο δεν έχει καταφέρει ωστόσο να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον τραγικό αυτό απολογισμό.

  "Ορισμένες εταιρείες λένε ότι έχουν φύγει, αλλά απλώς περιμένουν τη στιγμή που θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην αγορά της Ρωσίας. Δεν τις νοιάζουν τα 97 παιδιά, μέχρι τώρα 97 παιδιά έχουν σκοτωθεί", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ