Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαρ-2022 14:59

  Bloomberg: Ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για κρατικοποίηση της EDF στη Γαλλία

  Γαλλία: Βυθίζεται η μετοχή της EDF μετά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει αν θα αναβιώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο εθνικοποίησης της χρεωμένης Electricite de France (EDF) και αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της με έμφαση στην πυρηνική παραγωγή, δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

  Το χάος στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στην από καιρό προωθούμενη προσπάθεια της Γαλλίας να αναδιαρθρώσει τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας. Οι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με πιθανούς συμβούλους σχετικά με την ιδέα της εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας της EDF και της διαγραφής της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

  Η κυβέρνηση, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος στην EDF με ποσοστό 84%, θα ήθελε να διατηρήσει την κυριότητα των εγχώριων δραστηριοτήτων της εταιρείας και ενδέχεται να επανεξετάσει τις διεθνείς δραστηριότητές της. Εάν οι αξιωματούχοι αποφασίσουν να προχωρήσουν, τα όποια σχέδια θα προχωρήσουν μόνο μετά τις γαλλικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει στην εξουσία.

  Η EDF θα μπορούσε να εκποιήσει μερίδια σε ορισμένες συμμετοχές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειαςτης σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.

  Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των βασικών πυρηνικών και υδροηλεκτρικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Γαλλία, ενώ θα μπορούσε επίσης να φέρει επενδυτές στις αιολικές και ηλιακές δραστηριότητές της για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση πράσινων έργων, όπως έκανε πρόσφατα στην Ιταλία.

  Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει να προχωρήσει στο συγκεκριμένο σχέδιο. Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι πληροφορίες είναι "ψευδείς" και ότι η κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο. Εκπρόσωπος της EDF αρνήθηκε να σχολιάσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ