Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαρ-2022 16:47

  Ρωσία: Ο Μισούστιν ανακοίνωσε νέα οικονομικά μέτρα σε απάντηση για τις κυρώσεις

  Ρωσία: Ο Μισούστιν ανακοίνωσε νέα οικονομικά μέτρα σε απάντηση για τις κυρώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.02

  Οι ρωσικές αρχές θα υιοθετήσουν μια σειρά νέων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών σε απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, από φορολογικές τροποποιήσεις έως βοήθεια σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση την Τετάρτη σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

  Ο Μισούστιν υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα βοηθήσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τον στόλο των ξένων αεροσκαφών τους, ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους καταθέτες τραπεζών και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μίλησε για την προστασία των ρωσικών εταιρειών από τους ξένους συνιδιοκτήτες. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι ο κατάλογος των μέτρων θα "επικαιροποιείται συνεχώς με βάση τις εξελίξεις.

  Το πρακτορείο TASS συγκέντρωσε τις βασικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν.

  Περιορισμοί εξαγωγών και εισαγωγών

  - Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει σύντομα κατάλογο προϊόντων και πρώτων υλών, η εξαγωγή και η εισαγωγή των οποίων θα απαγορευτεί: "Η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας μας και θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας και της γεωργίας". Δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα απαγορευτεί.

  Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει τέτοια μέτρα. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2022 και δεν θα επηρεάσουν τα αγαθά που μεταφέρουν οι πολίτες για προσωπική χρήση.

  Κατασκευαστικός κλάδος

  - Έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για να βοηθηθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Όπως εξήγησε ο Μισούστιν, το κύριο καθήκον τώρα είναι "να συνεχιστούν οι κατασκευές".

  - Για τους εργολάβους, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα απλουστευθούν: θα επιταχυνθεί η κατανομή γης και, αν είναι απαραίτητο, θα εξασφαλιστεί η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης γης, θα απλουστευθεί η εκπόνηση πολεοδομικής τεκμηρίωσης.

  Αφορολόγητες καταθέσεις

  - Οι αρχές θα καταργήσουν προσωρινά τον φόρο εισοδήματος επί των τόκων τραπεζικών καταθέσεων άνω του 1 εκατ. ρουβλιών, ο οποίος εισήχθη το 2021. "Μετά την αύξηση των επιτοκίων (σ.σ. η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσία ςέχει αυξήσει τα επιτόκια στο 20% από 9,5%), τα πιστωτικά ιδρύματα αύξησαν σημαντικά τους τόκους των καταθέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα από αυτές θα αυξηθούν, όπως και το ποσό του φόρου που έπρεπε να καταβληθεί φέτος. Η κατάργηση ενός τέτοιου κανόνα όχι μόνο για τις πληρωμές τόκων για το προηγούμενο έτος, αλλά και για το τρέχον έτος, θα στηρίξει τους πολίτες και θα βοηθήσει να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους, κάτι που στην παρούσα κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντικό", εξήγησε ο Μισούστιν.

  - Μια άλλη φορολογική αλλαγή θα επηρεάσει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Το όριο για την αξία των αυτοκινήτων που υπόκεινται σε αυξημένο φόρο (επίσης γνωστό ως "φόρος πολυτελείας") θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο στα 3 εκατ. σε 10 εκατ. ρούβλια.

  Στήριξη για τις μεταφορές

  - Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τον στόλο των ξένων αεροσκαφών που πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις, διαβεβαίωσε ο Μισούστιν. Νωρίτερα, το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε δέσμη μέτρων στήριξης. Περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, παράταση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και άλλων εγγράφων, επέκταση των δυνατοτήτων επισκευής και συντήρησης, αναστολή των προγραμματισμένων και μη προγραμματισμένων επιθεωρήσεων των αερομεταφορέων.

  - Επιπλέον, σύμφωνα με τον Miso;ystin, θα επιβληθούν αντίποινα σε χώρες που απαγορεύουν την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους και θα μειωθεί η δυνατότητα επηρεασμού των σιδηροδρομικών εταιρειών από "ορισμένους διεθνείς οργανισμούς".

  Προστασία εταιρειών από κυρώσεις

  - Ένα άλλο μέρος των μέτρων θα προστατεύει τις ρωσικές εταιρείες από ξένες κυρώσεις: Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η αύξηση του ελάχιστου ορίου για τον αριθμό των μετοχών των οποίων ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να ζητά έγγραφα της εταιρείας και να προσβάλλει δικαστικά τις συναλλαγές και τις ενέργειες της εταιρείας και της διοίκησής της. Η Κεντρική Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τον κατάλογο των πληροφοριών που δεν μπορούν να κοινοποιηθούν στο ευρύ κοινό.

  - Επιπλέον, οι συναλλαγές με ασφαλιστικές εταιρείες και μεσίτες από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως μη φιλικές προς τη Ρωσία μπορεί να εμπίπτουν στις απαγορεύσεις, "και μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στις μεταβιβάσεις των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε ισχύ πριν από την υπογραφή του νόμου, εκτός αν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εκδώσει ειδική άδεια για το σκοπό αυτό".

  Η Ρωσία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες προμήθειες σιτηρών για το ψωμί

  Η Ρωσία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις προμήθειες σιτηρών στις εγχώριες αρτοβιομηχανίες σε σχέση με τις εξαγωγές, δήλωσε ο Μισούστιν παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομίας,.

  Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού και η στρατιωτική σύγκρουση απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και τον εφοδιασμό των εξαγωγών με βρώσιμα έλαια και λιπάσματα, εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αντικατοπτρίζοντας την κρίση στις αγορές ενέργειας.

  "Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία στην αγορά τροφίμων και παρακολουθούμε στενά τις τιμές που αφορούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως είναι τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού" δήλωσε ο Μισούστιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

  "Το ρωσικό σιτάρι έχει καλή ζήτηση στο εξωτερικό και η τιμή του ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες, πρωτίστως στην εγχώρια αρτοβιομηχανία".

  Ο Μισούστιν δεν ανέφερε πότε η Ρωσία θα περιορίσει τις εξαγωγές σίτου- ένα βήμα το οποίο θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση παγκοσμίως και θα εκτοξεύσει τις τιμές αγοράς ακόμη πιο ψηλά- αλλά πρόσθεσε ότι η σπορά που μόλις άρχισε την άνοιξη θα πρέπει να συνεχισθεί "χωρίς διακοπή".

  Η κυβέρνηση θα χορηγήσει στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων βραχυπρόθεσμα δάνεια με προνομιακά επιτόκια, αξίας άνω των 160 δισεκατομμυρίων ρουβλιών, ώστε να έχουν "όλα όσα χρειάζονται για την επιτυχή σπορά εν μέσω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές".

  "Η αναταραχή που συνδέεται με τις κυρώσεις θα τελειώσει αργά ή γρήγορα" δήλωσε ο Μισούστιν.

  Εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από τη Ρωσία

  Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας "Ενιαία Ρωσία" ανακοίνωσε σήμερα ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από την χώρα, στον απόηχο των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε σχέση με την Ουκρανία.

  Το κόμμα "Ενιαία Ρωσία" σε ανακοίνωσή του την οποία ανάρτησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτει ότι η επιτροπή που ασχολείται με την νομοθετική δραστηριότητα υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας νέας διοίκησης, εταιρείες στις οποίες οι ξένοι που προέρχονται από "μη φιλικές χώρες" κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 25%.

  "Αυτό θα αποτρέψει την χρεοκοπία και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι ξένες εταιρείες για να αποδοκιμάσουν την Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία ποικίλουν ευρέως, με μερικές εταιρείες όπως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford να κλείνουν τα εργοστάσιά τους και άλλες όπως η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP να υπόσχονται ότι θα αποχωρήσουν από την χώρα.

  Η "Ενιαία Ρωσία" ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι εταιρείες που είχαν ανακοινώσει ότι θα φύγουν από την Ρωσία μπορούν να αρνηθούν να τεθούν υπό νέα διοίκηση, εάν εντός πέντε ημερών ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους ή πουλήσουν τις μετοχές τους, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν.

  Διαφορετικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, δικαστήριο θα διορίσει μια προσωρινή διοίκηση για τρεις μήνες, μετά την παρέλευση των οποίων οι μετοχές της νεοσυσταθείσας οργάνωσης θα πλειστηριασθούν ενώ οι παλιές θα ρευστοποιηθούν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ