Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαρ-2022 11:26

  ΕΚΤ: Βάζει "φρένο" στο σχέδιο εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης λόγω του πολέμου

  Αξιωματούχος ΕΚΤ στο Capital.gr: 'Αυξήσεις κατώτατων μισθών μόνο κατόπιν μελέτης'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, καθώς αξιολογεί τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 6% (τρεις φορές τον επίσημο στόχο) ενώ η ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς η εισβολή στέλνει ήδη στα ύψη το κόστος ενέργειας και απειλεί να περιορίσει το εμπόριο και τις επενδύσεις.

  Εν μέσω της ακραίας αβεβαιότητας, η πρόκληση θα είναι να παράσχει στήριξη χωρίς να αφήσει τις τιμές να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

  Υποσχόμενοι να αντιδράσουν με ευελιξία και σθένος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξακολουθούν να συμφωνούν ότι η πορεία προς τον τερματισμό των μηδενικών επιτοκίων και τις επί πολλά χρόνια αγορές ομολόγων παραμένει κατάλληλη, αν και η επίτευξη αυτών μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

  Ενώ οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να προβλέπουν μια αύξηση των επιτοκίων το 2022, δεν αναμένουν καμία σταθερή δέσμευση για την απόσυρση του προγράμματος τόνωσης όταν συνεδριάσει το δ.σ. στις 9-10 Μαρτίου, μια συνάντηση που προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί ως κρίσιμη συγκυρία για την απόσυρση της στήριξης.

  Τον Ιούνιο ωστόσο, αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα θέσει καταληκτική ημερομηνία τον Σεπτέμβριο για τις αγορές ομολόγων.

  "Εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, αυτό πιθανότατα θα καθυστερούσε κάπως την έξοδο από την επεκτατική νομισματική πολιτική”, ανέφερε οικονομολόγος της Zuercher Kantonalbank.

  "Ωστόσο, ακόμη υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις θα εξακολουθούσαν να ωθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς τη σταδιακή ομαλοποίηση της πολιτικής”.

  Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, έχουν αναθεωρηθεί για να λάβουν υπόψη και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Philp Lane.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ