Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαρ-2022 10:34

  Λιθουανία: ''Ανεύθυνη'' η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία

  Λιθουανία: ''Ανεύθυνη'' η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οποιαδήποτε έκκληση προς το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία θα ήταν ανεύθυνη και θα μπορούσε να παρασύρει τη στρατιωτική συμμαχία σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Simonyte.

  "Πιστεύω ότι όλες οι παροτρύνσεις προς το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση τώρα είναι ανεύθυνες", δήλωσε η Σιμονίτε σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους.

  Η κεντρική τράπεζα της Λιθουανίας αφαίρεσε τέσσερις εταιρείες που ανήκουν στη Ρωσία από το σύστημα πληρωμών της και είπε σε άλλες να μην το χρησιμοποιούν για πληρωμές που συνδέονται με τη Ρωσία.

  Το σύστημα, το οποίο χρησιμεύει ως πύλη για τις πληρωμές SEPA σε ευρώ, χρησιμοποιείται από 150 εταιρείες πληρωμών σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

  "Αυτό γίνεται ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες και για να αποτραπούν οι προσπάθειες παράκαμψής τους", ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

  Η απώλεια της πρόσβασης στο σύστημα της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας σημαίνει ότι οι τέσσερις εταιρείες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληρωμές SEPA, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

  Το σύστημα της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας χρησιμοποιήθηκε για πληρωμές συνολικού ύψους 358 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας διπλάσια αύξηση από το 2020, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ