Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2022 15:37

  ΗΠΑ: Καλύτερες των εκτιμήσεων οι καταναλωτικές δαπάνες, στα ύψη ο πληθωρισμός

  ΗΠΑ πληθωρισμος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ συνεχίστηκαν και οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές με τον ετήσιο πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών. 

  Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 2,1% τον προηγούμενο μήνα, μετά την πτώση του Δεκεμβρίου κατά 0,8%, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 1,5%.

  Παράλληλα, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης - ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό - αυξήθηκε 0,6% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,5% τον Δεκέμβριο. Στο 12μηνο μέχρι τον Ιανουάριο, ο δείκτης σκαρφάλωσε στο 6,1% μετά από ετήσια άνοδο 5,8% τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το 1982.

  Χωρίς να περιλαμβάνονται ενέργεια και τρόφιμα, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,5% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο μετά από ανάλογη άνοδο τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση ο δείκτης σκαρφάλωσε στο 5,2%, μετά από άνοδο 4,9% τον Δεκέμβριο. Η άνοδος του Ιανουαρίου είναι η μεγαλύτερη από το 1983.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ