Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2022 12:44

  Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

  25086127
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της.

  Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικαλούμενος τη Συνθήκη του Μοντρέ.

  Η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να μπλοκάρει τα ρωσικά πλοία να περάσουν από τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βόσπορου τα οποία οδηγούν στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της.

  Με βάση τη σύμβαση του Μοντρέ το 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των στενών και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια πολέμου ή εάν απειληθεί, αλλά το αίτημα έχει φέρει την Τουρκία σε μια δύσκολη θέση, καθώς προσπαθεί να ευχαριστήσει τη Δύση αλλά και τη Ρωσία.

  Σε συνέντευξή του στην τουρκική Hürriyet o Τσαβούσογλου δήλωσε: "Μέχρι σήμερα η Τουρκία εφάρμοζε κάθε φορά τη Συμφωνία του Μοντρέ χωρίς δισταγμό. Με άλλα λόγια, σε έναν πόλεμο όπου η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, μπορούν να ληφθούν μέτρα σχετικά με τις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο. Η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο στη Σύμβαση του Μοντρέ. Εάν υπάρχει απαίτηση να επιστρέψουν τα πλοία των εμπόλεμων χωρών στις βάσεις τους, τότε πρέπει να επιτραπεί. Οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω σε αυτό όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση. Αν δεχθούμε ως Τουρκία νομικά την κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει. Δεύτερον, εάν αποδεχθούμε την κατάσταση του πολέμου, θα απαγορεύσουμε τη διέλευση πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο του Μοντρέ. Αλλά και να το απαγορεύσουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα. Κατά τη σύναψη της σύμβασης, η Ρωσία είχε βάλει τη δική της ρήτρα. Τα άρθρα 19, 20 και 21 τα ρυθμίζουν. Τέλος, λέει, εάν το πλοίο της παραθαλάσσιας χώρας θέλει να περάσει με αίτημα να επιστρέψει στη βάση του, επιτρέπεται".

  "Φυσικά, αυτό απαιτεί από την Τουρκία να χαρακτηρίσει την επίθεση της Ρωσίας ως 'πόλεμο'", είπε ο Τσαβούσογλου.

  Μιλώντας στο Καζακστάν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία μελετά το αίτημα του Κιέβου, αλλά τόνισε πως η Ρωσία είχε το δικαίωμα -βάσει της συνθήκης- να επιστρέψει τα πλοία στη βάση τους, και συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα. Επομένως, ακόμη και εάν η Τουρκία αποφάσιζε μετά από μια νομική διαδικασία να αποδεχθεί το αίτημα της Ουκρανίας και να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, δήλωσε πως απλώς θα τα απέτρεπε από το να ταξιδέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, μακριά από την έδρα τους στη Μεσόγειο.

  Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, δήλωσε ότι το Κιέβο αναμένει μια "θετική απάντηση” από την Άγκυρα στο αίτημα της.

  Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, μια στάση που έχει ξεχωρίσει την Τουρκία από τους περισσότερους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ που ήδη ανακοίνωσαν τέτοια μέτρα.

  Διαβάστε ακόμα: 

  Πώς η Ρωσία χρησιμοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ και άλλαξε τις υποβρύχιες ισορροπίες στη Μεσόγειο

  Ρωσικό πάνοπλο υποβρύχιο διέσχισε τον Βόσπορο: Βρήκε τρόπο η Ρωσία να παρακάμψει τη Συνθήκη του Μοντρέ;

  Πώς εξηγούνται οι ολοένα και πιο στενές σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία

  Τα νέα υποβρύχια της Τουρκίας, οι ισορροπίες στο Αιγαίο και η ανάγκη του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ