Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2022 20:20

  Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε δήλωση που καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

  102198961
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε δήλωση που καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Έπειτα από πρόταση του συνασπισμού του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ για τη Βουλγαρία) το προοίμιο και το σώμα του κειμένου ψηφίστηκαν χωριστά.

  Το κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας μέσω στρατιωτικής επέμβασης, αναφέρει η δήλωση.

  Η Εθνοσυνέλευση στηρίζει τους εταίρους και τους συμμάχους της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συζήτησης δέσμης μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων με σκοπό την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

  Το κείμενο αυτό εγκρίθηκε σε ψηφοφορία με 192 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 21 αποχές. Βουλευτές του κόμματος 'Αναγέννηση' και ένας βουλευτής του συνασπισμού 'ΒΣΚ για τη Βουλγαρία' τάχθηκαν κατά, ενώ 18 βουλευτές του 'ΒΣΚ για τη Βουλγαρία' και δύο από το κόμμα 'Συνεχίζουμε την Αλλαγή' απείχαν.

  Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας υποστηρίζει τη βουλγαρική κυβέρνηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ανάλογα με τη σοβαρότητα των προκλήσεων για τη διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία ανάλογη με τις δυνατότητες της Βουλγαρίας, αναφέρει η δήλωση.

  Το κοινοβούλιο υποστηρίζει τη βουλγαρική κυβέρνηση όταν ζητεί να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών στην περιοχή. Η δήλωση υποστηρίζει τη βουλγαρική κυβέρνηση στην παροχή βοήθειας σε Βούλγαρους πολίτες που διαμένουν στην Ουκρανία και σε Ουκρανούς πολίτες βουλγαρικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσής τους.

  Το κοινοβούλιο αναμένει από τη βουλγαρική κυβέρνηση να προτείνει και να υποβάλει σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της στρατιωτικής επέμβασης και προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες και να συνεχίσει να τηρεί πλήρως το διεθνές δίκαιο.

  Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το κτίριο του κοινοβουλίου ότι ήταν ικανοποιημένος που το νομοθετικό σώμα "έλαβε τη σωστή απόφαση να υποστηρίξει αυτή τη δήλωση". "Ήταν σημαντικό να δείξουμε ότι οι κρατικοί θεσμοί λειτουργούν αρμονικά όταν πρόκειται για τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας".

  Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Πέτκοφ δήλωσε ότι "έχει σημασία να πούμε ότι το πρωί δείξαμε ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ του γραφείου του προέδρου και της εκτελεστικής εξουσίας και τώρα δείχνουμε ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Είναι ένα παράδειγμα του πώς ο βουλγαρικός λαός πρέπει να μιλά με μία φωνή", πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με δηλώσεις του, "το κοινοβούλιο εξουσιοδότησε σαφώς τη βουλγαρική κυβέρνηση να στηρίξει τις κυρώσεις" και ωστόσο η βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αποκλιμάκωση, "εάν αυτό είναι ακόμα δυνατό".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ