Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2022 12:45

  Reuters: Απίθανο η ΕΕ να κόψει τη Ρωσία από το SWIFT σε αυτό το στάδιο

  Reuters: Απίθανο η ΕΕ να κόψει τη Ρωσία από το SWIFT σε αυτό το στάδιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο σε αυτό το επίπεδο να πάρει μέτρα και να κόψει τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, καθώς επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας για τη δράση της κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν πηγές της ΕΕ στο Reuters.

  Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής, που κάποτε διοικούνταν από τη Μόσχα αλλά τώρα είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ζήτησαν σήμερα να σταματήσει η Ρωσία να έχει πρόσβαση στο SWIFT.

  Τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι απρόθυμα να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση διότι ενώ θα έπληττε σκληρά τις ρωσικές τράπεζες, θα καθιστούσε δύσκολο για τους Ευρωπαίους πιστωτές να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, και η Ρωσία έχει έτσι κι αλλιώς δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών.

  "Η επείγουσα ανάγκη και η συναίνεση είναι ύψιστης προτεραιότητας αυτή τη στιγμή, ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο σημαίνει ότι δεν γίνεται καμία κίνηση αναφορικά με το SWIFT, διότι κάτι τέτοιο θα είχε ευρείες συνέπειες και στην Ευρώπη.

  Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ τόνισε πως "δεν γνωρίζω κάποια συμφωνία για τις κυρώσεις στο SWIFT σε αυτό το σημείο”.

  Τα στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τη μερίδα του λέοντος από την έκθεση των σχεδόν 30 δισ. δολαρίων των ξένων τραπεζών στη Ρωσία.

  Το με έδρα στο Βέλγιο SWIFT, είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται ευρέως από τις τράπεζες για την αποστολή και λήψη εντολών ή πληροφοριών μεταφοράς χρημάτων, και εποπτεύεται από κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ