Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2022 11:18

  Συνεδριάζει εκτάκτως η ΕΚΤ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

  Αξιωματούχος ΕΚΤ στο Capital.gr: 'Αυξήσεις κατώτατων μισθών μόνο κατόπιν μελέτης'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντιούνται ατύπως σήμερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να περιπλέξει την πορεία της ΕΚΤ από τα αρνητικά επιτόκια.

  Το δ.σ. της ΕΚΤ πρόκειται να συγκεντρωθεί το μεσημέρι στο Παρίσι, σε μια άτυπη συνάντηση.

  Αυτό είχε ως στόχο την προετοιμασία μιας απόφασης στις 10 Μαρτίου σχετικά με το πιθανό τέλος του προγράμματος τόνωσης των αγορών και ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε μια δεκαετία, ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού.

  Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τα ξημερώματα άλλαξε την εικόνα, αυξάνοντας την προοπτική του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, της οικονομικής αναταραχής για την ευρωζώνη.

  Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια άμεση άνοδο των τιμών της ενέργειας, καθώς και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό για την ευρωζώνη, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% των αναγκών της σε αέριο.

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν ο πρώτος που χτύπησε το καμπανάκι συναγερμού, δηλώνοντας σε συνέντευξη στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από μια σύγκρουση στην Ουκρανία.

  Οι αναλυτές συμφωνούν

  "Θα κάνει πιο επιφυλακτική την ΕΚΤ και ίσως καθυστερήσει την απόφαση για μείωση των αγορών ομολόγων”, αναφέρει ο Frederik Ducrozet, αναλυτής της Pictet.

  Ο Chris Scicluna της Daiwa Capital Markets συμφώνησε ότι η ουκρανική κρίση "θα επιβραδύνει τον ρυθμό εξομάλυνσης της πολιτικής της ΕΚΤ”.

  Ο Carsten Brzeski της ING, πρόσθεσε πως η ΕΚΤ μπορεί τώρα να σταματήσει λίγο πριν δώσει μια οριστική ημερομηνία για το τέλος της αγοράς ομολόγων στις 10 Μαρτίου.

  Δεν αναμένεται κάποια απόφαση σήμερα από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει με γεύμα και να ολοκληρωθεί περίπου στις 22.00 (21.000 GMT), πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την επόμενη ημέρα.

  Η ΕΚΤ επρόκειτο να συζητήσει τις οικονομικές προοπτικές, τις επόμενες κινήσεις πολιτικής καθώς και ορισμένα λειτουργικά θέματα.

  Αυτό τώρα έχει αλλάξει, με την ουκρανική κρίση πιθανότατα να κυριαρχεί στη συζήτηση.

  Γ. Στουρνάρας: Να συνεχίσει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων 

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευτεί για το χρόνο που θα τερματισθεί για να περιορίσει τον αντίκτυπο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

  Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Στουρνάρας είναι ο πρώτος αξιωματούχος που αναφέρθηκε στο πώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

  Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον χρόνο αύξησής τους.

  Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να τερματίσει το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια έως το τέλος του έτους.

  Ωστόσο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα "πολύ πιο αβέβαιες", κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

  "Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή οπτική, θα προτιμούσα μάλλον να συνεχισθεί το APP τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, πέραν του Σεπτεμβρίου, παρά να επισπεύσουμε τον τερματισμό του. Δεν θα ήμουν υπέρ της ανακοίνωσης του τερματισμού του APP τον Μάρτιο", σημείωσε.

  Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και εισάγει σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

  Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κρίση αναμένεται να πιέσει τις τιμές "μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα" μετά από μία αρχική κορύφωσή τους. "Κατά την άποψή μου θα έχει βραχυπρόθεσμη επίπτωση στον πληθωρισμό - δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, όμως, θεωρώ ότι η επίπτωση θα είναι αποπληθωριστική μέσω του δυσμενούς αντίκτυπου από την πλευρά του εμπορίου και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας".

  Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα APP τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο και θα το σταματήσει "λίγο πριν" την αύξηση των επιτοκίων. Οι παράγοντες της αγοράς χρήματος προεξοφλούσαν έως πρόσφατα μία αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος, αν και έχουν περιορίσει τα στοιχήματα αυτά μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

  Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να "αυξήσει την ευελιξία της", αφαιρώντας το "σύντομα" από την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, όπως πρότεινε και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό.

  Στήριξε επίσης την αλλαγή του μηνύματος της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν "στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα", ώστε να αποκλεισθεί μία μείωση των επιτοκίων, χωρίς όμως να ανοίξει η πόρτα σε μία αύξησή τους.

  Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι δεν έχει πεισθεί ακόμη πως έχει εξαλειφθεί η αποπληθωριστική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια, ενώ απέδωσε τον σημερινό, πολύ υψηλό πληθωρισμό - που έφθασε στο 5,1% τον Ιανουάριο, σε μία "σειρά σοκ από την πλευρά της προσφοράς".

  "Η νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα σοκ αυτά. Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ μεγάλο κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Για αυτό θα ζητούσα προσοχή", είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ