Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Φεβ-2022 19:24

  Μπορέλ: Συμφωνία για κυρώσεις σε 27 πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία

  Μπορέλ: Συμφωνία για κυρώσεις σε 27 πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:42

  Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν την Τρίτη να επιβάλουν κυρώσεις σε 27 φυσικά πρόσωπα και οντότητες από την Ρωσία ως πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες "Δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

  Οι κυρώσεις στρέφονται επίσης κατά τραπεζών, του αμυντικού τομέα και περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. 

  Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επέλεξαν να μην περιληφθεί στις κυρώσεις ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

  "Αυτό το πακέτο των κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα πονέσει την Ρωσία και θα την πονέσει πολύ", ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ΥΠΕΞ στο Παρίσι. 

  Όπως τόνισε ο Μπορέλ, η επίσημη αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο αποσχιθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

  Τι περιλαμβάνει το πακέτο κυρώσεων

  Πιο αναλυτικά, το πακέτο των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων περιλαμβάνει ένταξη στη "μαύρη λίστα” Ρώσων πολιτικών και αξιωματούχων, απαγόρευση στους Ευρωπαίους επενδυτές να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ρωσικά κρατικά ομόλογα, αλλά και εξαίρεση των εισαγωγών και εξαγωγών των αποσχιθεισών περιοχών από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας.

  Ειδικότερα, προβλέπεται η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όλων των μελών της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα) που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των αποσχιθεισμών περιοχών, όπως και η απαγόρευση εισόδου των εν λόγω προσώπων στις χώρες μέλη της ΕΕ.

  Δεν ξεκαθαρίστηκε πότε ακριβώς θα τεθούν σε ισχύ αυτές οι κυρώσεις, ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ώρες ή ημέρες, όταν τα ονόματα και περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το Reuters.

  Οπως διευκρίνισε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στις κυρώσεις, "θα στοχεύσουμε 27 άτομα και οντότητες που διαδραματίζουν ρόλο στην υπονόμευση ή απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας”.

  Πρόσθεσε, δε, ότι τα πρόσωπα και οι οντότητες σε βάρος των οποίων επιβάλλονται οι κυρώσεις προέρχονται από τον αμυντικό, τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας.

  "Στοχεύουμε την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές μας αγορές και υπηρεσίες", διευκρίνισε ο Μπορέλ.

  Συμπλήρωσε ότι στο στόχαστρο της ΕΕ τίθενται επίσης τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

  Παράλληλα, σε ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να εξαιρέσουν τις δύο αποσχισθείσες περιοχές τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει το μπλοκ με την Ουκρανία, "ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα αισθανθούν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους".

  Γάλλος ΥΠΕΞ για κυρώσεις

  Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, δήλωσε ότι πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.

  Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας "πυροδοτούν" την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμα που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που οφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κρατος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

  Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς τέλος από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας Ρωσίας κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας.

  Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον - Μακρόν

  Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να στοχοποιήσουν εκείνους που υποστήριξαν την "επιθετική προσέγγιση" του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τη Ντάουνιγκ Στριτ.

  "Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα για να στοχοποιήσουν ιδιώτες και οντότητες στη Ρωσία που χρηματοδοτούν την επιθετική προσέγγιση του προέδρου Πούτιν", δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο.

  "Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν απειλούν απλά την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά αποτελούν μία κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία και στη δημοκρατία" συμφώνησαν Τζόνσον και Μακρόν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ