Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Φεβ-2022 22:52

  Credit Suisse: Διαρροή 18.000 λογαριασμών δείχνει διεφθαρμένους πελάτες και ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος

  Credit Suisse: Διαρροή 18.000 λογαριασμών δείχνει διεφθαρμένους πελάτες και ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον κρυμμένο πλούτο πελατών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αποκαλύπτει η διαρροή δεδομένων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στην οποία προχώρησαν διεθνή ΜΜΕ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).

  Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η τράπεζα διαθέτει πελάτες που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα διαφθοράς και άλλα σοβαρά αδικήματα.

  Τα τραπεζικά δεδομένα διέρρευσαν από ανώνυμο πληροφοριοδότη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και δίνουν λεπτομέρειες για 18.000 λογαριασμών που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο. Αθροιστικά, ο πλούτος ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτονται η Credit Suisse φέρεται πως εξυπηρετούσε δεκάδες εγκληματίες, δικτάτορες, αξιωματούχους πληροφοριών, κόμματα και πολιτικούς παράγοντες υπό κυρώσεις. Η διαρροή αναδεικνύει την αποτυχία της τράπεζας να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από αμφιλεγόμενους πελάτες και να σταματήσει τη ροή παράνομων κεφαλαίων. Με βάση τα στοιχεία, η Credit Suisse επανειλημμένα, είτε άνοιξε είτε διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς, για σειρά πελατών υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο.

  Ανάμεσα στα άτομα που φέρονται ότι ξέπλεναν χρήματα μέσω της ελβετικής τράπεζας περιλαμβάνονται ένας εμπλεκόμενος σε εμπόριο ανθρώπων από τις Φιλιππίνες, ένας χρηματιστής του Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, ένας δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της φίλης του Λιβανέζας ποπ σταρ, στελέχη που διέλυσαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία.

  Επιπλέον, φαίνεται πως ένας λογαριασμός ιδιοκτησίας του Βατικανού χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατ. ευρώ σε μια αμφιλεγόμενη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης ποινικής δίκης.

  Σχολιάζοντας τα ευρήματα η Credit Suisse δήλωσε ότι "απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας", υποστηρίζοντας ότι τα θέματα που αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους βασίζονται σε "επιλεκτικές πληροφορίες". Σύμφωνα με την τράπεζα, ορισμένες υποθέσεις χρονολογούνται σε εποχές που "οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν πολύ διαφορετικές από εκεί που βρίσκονται σήμερα".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ