Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Φεβ-2022 13:13

  Κύπρος: Σειρά σημαντικών επαφών του Ν. Αναστασιάδη το επόμενο διάστημα

  Κύπρος: Σειρά σημαντικών επαφών του Ν. Αναστασιάδη το επόμενο διάστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σειρά ταξιδιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και σημαντικές επισκέψεις προσωπικοτήτων στην Κύπρο περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Προέδρου το επόμενο διάστημα.

  Οι επαφές εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Προέδρου Αναστασιάδη για περαιτέρω αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει να ενημερώσει για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει και γενικότερα για τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η χώρα μας προς την κατεύθυνση αυτή.

  Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, Ανδρέα Ιωσήφ: 

  Πρώτος σταθμός του Προέδρου Αναστασιάδη το επόμενο διάστημα θα είναι το Ντουμπάι.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο περιθώριο της έκθεσης EXPO 2020, θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με αξιωματούχους του Εμιράτου.

  Το συγκεκριμένο ταξίδι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος.

  Ακολούθως, προγραμματίζεται η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη την 1η Μαρτίου στη Σαουδική Αραβία. Κύπρος και Σαουδική Αραβία προσβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών δεσμών τους, τόνισε μόλις πριν από μερικές μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

  Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Σαουδική Αραβία ενισχύουν τις διμερείς τους σχέσεις, ειδικά στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας του εμπορίου και των επενδύσεων. 

  Στις 10 και 11 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί στο Παρίσι για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τις Επενδύσεις και την Ανάπτυξη.

  Πρόκειται για σημαντική Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας και αναμένεται να συζητηθούν θέματα και να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το νέο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρότυπο. 

  Στις 24 και 25 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  Πέρα από τις επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθούν σημαντικές προσωπικότητες. 

  Την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Κυπριακό και Μεταναστευτικό θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα συζήτησης. 

  Ακολουθεί στις 2 Μαρτίου η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.

  Οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν σε ανασκόπηση της εξαίρετης σχέσης και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο.

  Περαιτέρω, οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, ζητήματα που άπτονται του τομέα της Ενέργειας και το Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των δύο μερών.

  Στις 8 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

  Θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και θα ανταλλαγούν απόψεις για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ για το μέλλον της Ένωσης. 

  Την επόμενη μέρα, 9 Μαρτίου, προγραμματίζεται να επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.

  Η Κύπρος παραδοσιακά διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Ινδία, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και με τις συχνές ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου και μια οικονομική δύναμη διεθνώς.

  Στα τέλη Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υποδεχθεί την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ