Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Φεβ-2022 17:19

  Τουρκία: Επτά μονάδες πίσω ο συνασπισμός του Ερντογάν - Ενώθηκε σε συμμαχία η αντιπολίτευση

  Τουρκία: Επτά μονάδες πίσω ο συνασπισμός του Ερντογάν - Ενώθηκε σε συμμαχία η αντιπολίτευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνάντηση για περισσότερες από πέντε ώρες είχαν το Σάββατο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, η Μεράλ Ακσενέρ αρχηγός στο εθνικιστικό Καλό Κόμμα (İYİ), ο Τεμέλ Καραμολάογλου από το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), ο Αλί Μπαμπατζάν αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), ο Αχμέτ Νταβούτογλου επικεφαλής του Κόμματος του Μέλλοντος (GP) και ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).

  Ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατζάν ήταν συνιδρυτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπηρέτησαν σε κορυφαίες θέσεις, αλλά αποχώρησαν για να δημιουργήσουν δικά τους κόμματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του Ερντογάν.

  Αν και οι ηγέτες είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει κοινές συναντήσεις, το Σάββατο ήταν η πρώτη τους μαζί.

  Η πρώτη συνάντηση των ηγετών έξι τουρκικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στρατηγική για το μέλλον του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας έλαβε ποικίλες αντιδράσεις από τους Τούρκους εν μέσω κριτικής ότι η μη πρόσκληση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στη συνάντηση σήμαινε αγνόηση της Τουρκίας. Κουρδικός πληθυσμός.

  Στη σύνοδο δεν συζητήθηκε το όνομα του κοινού υποψηφίου που θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά κυρίως οι αρχές για την αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας. Αφιέρωσαν πολύ χρόνο στη συνάντηση για το τί πρέπει να συμπεριληφθεί στο γραπτό ανακοινωθέν και ποια θέματα πρέπει να συμπεριληφθούν. Επισημάνθηκε εμμέσως ότι οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στο κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά και στο πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μετεκλογικά ένας κυβερνητικός συνασπισμός.

  Η Τουρκία έχει αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2023, με φόντο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παλεύει να "κουμαντάρει" τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση στη σχεδόν 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται από την εκτίναξη του πληθωρισμού και το βυθισμένο νόμισμα που έχασε 44% της αξίας του έναντι του δολαρίου πέρυσι, φτάνοντας σε χαμηλό ρεκόρ.

  Λέγοντας ότι η Τουρκία βιώνει "τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση" της ιστορίας της σε δήλωση μετά τη συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου, οι ηγέτες την κατηγόρησαν στο εκτελεστικό προεδρικό σύστημα και πρόσθεσαν ότι κοινός στόχος τους ήταν να μετατρέψουν τη διακυβέρνηση της Τουρκίας σε ένα "ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα".

  Οι ηγέτες δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την οικοδόμηση ενός "ισχυρού, φιλελεύθερου, δημοκρατικού και δίκαιου συστήματος στο οποίο καθιερώνεται ο διαχωρισμός των εξουσιών με ένα αποτελεσματικό και συμμετοχικό νομοθετικό σώμα, μια διαφανή και υπεύθυνη διοίκηση και ένα αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστικό σώμα".

  Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να δημοσιευτεί στις 28 Φεβρουαρίου.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κιλιτσντάρογλου έδωσε εντολή να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ των αρχηγών από τη διάταξη που θα καθίσουν στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, ετοιμάστηκε ένα στρογγυλό τραπέζι για το δείπνο. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται συχνότερα από εδώ και πέρα και να εφαρμόσουν σταδιακά τον οδικό χάρτη. Στη δήλωση σχετικά με τη μετεκλογική περίοδο επισημάνθηκε ο όρος "ευρύς συνασπισμός".

  Η συνάντηση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο κοινό, με κάποιους να λένε ότι ήταν ένα πρώτο βήμα για ισχυρή ενότητα μεταξύ των κομμάτων που θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της χώρας προς το καλύτερο, και άλλους να υποστηρίζουν ότι δεν ήταν μια αρκετά μεγάλη κίνηση ώστε να ενθουσιαστούν.

  Οι ηγέτες δέχτηκαν επίσης κριτική λόγω του γεγονότος ότι το φιλοκουρδικό HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, δεν ήταν στη συνάντηση.

  Ο Συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Μιχτάρ Σαντζάρ είπε σε μια ομιλία του το Σάββατο ότι οι ηγέτες θα πρέπει να εξηγήσουν τι είδους μέλλον υποσχέθηκε το όραμά τους - το οποίο αγνοεί το HDP και δεν περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση μαζί του - για την Τουρκία: "Είναι σημαντικό να είμαστε σε διάλογο με το HDP και να επιδιώκουμε συναίνεση. Όποιος κάνει το HDP εχθρό δεν διαφέρει από το AKP και το MHP", είπε ο Σαντζάρ.

  Την ίδια ώρα δημοσκόπηση, φέρνει πανικό στο στρατόπεδο του Ερντογάν. Σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll στην Τουρκία, το 49,7% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της αντιπολίτευσης, ενώ η υποστήριξη προς την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία (ΑΚΡ και ΜΗΡ) ανήλθε σε 42,1%.

   

  "Το ΑΚΡ έχασε 10% των ψήφων μέσα σε 10 ημέρες. Είναι πολύ δύσκολο να καλύψει τη διαφορά ο Ερντογάν με τη Συμμαχία του Έθνους μέχρι το καλοκαίρι, διότι μέχρι τέλος του 2022 ο πληθωρισμός δεν θα πέσει κάτω του 34%", σχολιάζουν οικονομολόγοι, παίρνοντας ως δεδομένα τα νούμερα και τις εκτιμήσεις που δεν ανταποκρίνονται στα επίσημα στοιχεία που προβάλει το τουρκικό κράτος.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Τ. Ερντογάν: "Εγώ είμαι η λύση στα προβλήματα της Τουρκίας" - Προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου σε δημοσκόπηση

  * Ζυμώσεις στο αντι-ερντογανικό μέτωπο: Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ

  * Φυλλορροεί το κόμμα του Ερντογάν: "Μιλάμε με 40 βουλευτές του ΑΚΡ", λέει συνεργάτης του Νταβούτογλου

  * Τουρκία: Γιαβάς, Ιμάμογλου, αλλά και η Ακσενέρ "κερδίζουν" τον Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

  * Δημοσκοπικός θρίαμβος για τον δήμαρχο Άγκυρας: Στις 22 μονάδες η διαφορά Γιαβάς - Ερντογάν

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ