Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Φεβ-2022 14:58

  Πολωνία: Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, δηλώνει μέλος της κεντρικής τράπεζας

  Επενδυτικός Οδηγός: Οι 50 μετοχές που αξίζει να παρακολουθήσετε το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Πολωνία δεν έχει εναλλακτική λύση από την επιθετική νομισματική σύσφιξη καθώς οι ενέργειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών που αυξάνονται μπορούν μόνο να πυροδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, τόνισε ένα νέο μέλος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

  Οι φορολογικές περικοπές στα πάντα από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια καθυστερημένη άνοδο των τιμών, ανέφερε ο Ludwik Kotecki, στο Bloomberg, υποδηλώνοντας ότι τα μέτρα συνιστούν ήδη υψηλές δαπάνες προϋπολογισμού.

  Αυτό επιβαρύνει την κεντρική τράπεζα με το καθήκον να επισπεύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για να περιορίσει τον πληθωρισμό, τόνισε.

  "Η Πολωνία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων”, ανέφερε ο Kotecki, στην πρώτη του συνέντευξη ως μέλος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας.

  "Η νομισματική μας προσέγγιση θα πρέπει να είναι πιο επιθετική από ό,τι ήταν, εάν είχαμε να κάνουμε με ένα κατάλληλο δείγμα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής”, πρόσθεσε.

  Ο Kopeck, πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ και εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση την προηγούμενη Τρίτη, όταν το δ.σ. αύξησε το επιτόκιο σε υψηλό εννέα ετών στο 2,75%.

  Ο διοικητής Adam Glapinski δήλωσε πως θα ζητήσει στήριξη για περαιτέρω αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας ότι το βασικό επιτόκιο στο 4% ή και υψηλότερα από αυτό, δεν θα "βλάψει” την πολωνική οικονομία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ