Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Φεβ-2022 15:49

  Μπόστιτς (Fed): Πιθανώς πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος

  Μπόστιτς (Fed) : Πιθανώς πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τρεις ή και τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2022 αναμένει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, ο οποίος υπογράμμισε πάντως ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει "κλειδώσει" ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

  "Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων αυτή τη στιγμή προβλέπω τρεις για φέτος, αν και κλίνω λίγο προς τις τέσσερις", ανέφερε ο κ. Μπόστιτς μιλώντας στο CNBC, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "θα πρέπει να δούμε πώς ανταποκρίνεται η οικονομία κάνοντας τα πρώτα μας βήματα στο πρώτο μέρος έτους".

  Σημειώνεται ότι η εκτίμηση του κ. Μπόστις είναι λιγότερο "επιθετική" σε μεγάλο βαθμό από εκείνη της αγοράς καθώς η τρέχουσα τιμολόγηση δείχνει ότι η αγορά αναμένει τουλάχιστον πέντε και πιθανώς έξι αυξήσεις, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες η καθεμία.

  Μάλιστα, η Bank of America προέβλεψε πρόσφατα επτά αυξήσεις καθώς η κεντρική τράπεζα αγωνίζεται να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών.


  Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ρ. Μπόστιτς είχε συγκεντρώσει την προσοχή των επενδυτών λέγοντας ότι η πρώτη κίνηση ίσως πρέπει να είναι αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (50 μονάδες βάσης), ωστόσο σήμερα στο CNBC δεν επανέλαβε την ανάγκη να κινηθεί η Fed τόσο γρήγορα.

  "Προσωπικά, σκέφτομαι πολύ την προοπτική των 25 μονάδων βάσης", είπε. "Αλλά θέλω να καταλάβουν όλοι ότι κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι και δεν θέλω οι άνθρωποι να έχουν την άποψη ότι είμαστε "κλειδωμένοι” σε μια συγκεκριμένη τροχιά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινούνται τα επιτόκιά μας στην πάροδο του χρόνου". 

  Σύμφωνα με τον ίδιο, "θα αφήσουμε τα δεδομένα να μας δείξουν σε ποιο βαθμό είναι κατάλληλη μια κίνηση 50 μονάδων βάσης ή 25 μονάδων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ