Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Φεβ-2022 12:12

  Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από την κρίση του 2008 προχώρησε η Ισλανδία

  Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από την κρίση του 2008 προχώρησε η Ισλανδία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας, επιχειρώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που έχει πυροδοτήσει κυρίως η εκτίναξη των τιμών στην αγορά ακινήτων.

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στο Ρέικιαβικ αύξησε το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων επτά ημερών κατά 75 μονάδες βάσης στο 2,75%, που συνιστά και το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

  Η αύξηση είχε προβλεφθεί από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, τη Landsbankinn και την Islandsbanki, ενώ παράγοντες της αγοράς που είχαν ερωτηθεί σε έρευνα της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα προέβλεπαν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

  "Το outlook του πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί σημαντικά", ανέφεραν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στην ανακοίνωσή τους, η οποία τονίζει ότι "η τράπεζα θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο εντός αποδεκτού χρονικού πλαισίου".

  Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η ισλανδική κεντρική τράπεζα μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι η πιο επιθετική (hawkish) της Δυτικής Ευρώπης, καθώς προχώρησε σε σύσφιξη της πολιτικής της αρκετά πριν από τους γείτονές της, από τον περασμένο Μάιο, και συνέχισε έκτοτε με μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων.

  Η προσπάθειά της ωστόσο δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς, καθώς ο πληθωρισμός - ο οποίος συμπεριλαμβάνει το κόστος των ακινήτων στη μέτρηση που κάνει η χώρα - ανήλθε στο υψηλό σχεδόν δεκαετίας 5,7% τον περασμένο μήνα.

  Με ώθηση από τη οικονομική στήριξη λόγω πανδημίας, οι τιμές των κατοικιών έχουν καταγράψει αύξηση πάνω από 18% στην περιοχή του Ρέικιαβικ το τελευταίο έτος.

  Την ίδια ώρα,  ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 5,3% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης 3,5% της κεντρικής τράπεζας. 

  Η τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί στο 3,4% το επόμενο έτος και στο 2,9% το 2024, παραμένοντας όμως πάνω από τον στόχο του 2,5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ