Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Φεβ-2022 11:42

  Kazaks (ΕΚΤ): Μην περιμένετε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

  Kazaks (ΕΚΤ): Μην περιμένετε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε, αλλά είναι απίθανο να αυξήσει το βασικό επιτόκιο τον Ιούλιο όπως περιμένουν οι επενδυτές, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Martins Kazaks.

  Οι επενδυτές αναμένουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας θα έρθει πιο νωρίς, καθώς η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια κίνηση και αναγνώρισε τους συσσωρευμένους πληθωριστικούς κινδύνους.

  Αλλά ο Kazaks, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, διασκέδασε τις εντυπώσεις για μια κίνηση τον Ιούλιο, καθώς αυτό θα σηματοδοτούσε ένα πλήρες tapering των αγορών ομολόγων πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

  "Ο Ιούλιος θα σήμαινε έναν εξαιρετικά και απίθανο γρήγορο ρυθμό μείωσης. Αλλά συνολικά, στην τρέχουσα συγκυρία, το να δοθεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία, θα ήταν πολύ πρόωρο”, πρόσθεσε.

  Η ΕΚΤ έχει εδώ και καιρό δηλώσει ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων "αμέσως πριν” από την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από το -0,5%, και η Lagarde και οι συνεργάτες της επιβεβαίωσαν αυτή τη δέσμευση τις προηγούμενες ημέρες.

  Οι αγορές assets αναμένεται να συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο αν και οι πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να φέρει πιο πριν αυτή την ημερομηνια, στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου.

  Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να βρίσκεται στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,1% τον Ιανουάριο, υπερδιπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%, ο Kazaks είναι επίσης θετικός στο ενδεχόμενο να ληφθεί δράση.

  "Εάν δούμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η αγορά εργασίας ισχυρή ή ενισχύεται περαιτέρω, εάν δούμε ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, η κατεύθυνση είναι σαφής: ,μπορεί να δράσουμε νωρίτερα από ό,τι υποθέταμε στο παρελθόν”, αναφέρει ο Kazaks.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ