Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Φεβ-2022 15:38

  Η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με τη Γερμανία για τον τερματισμό της διαμάχης για τα MME

  131749790
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο εάν η Γερμανία προχωρήσει σε τερματισμό της διαμάχης που έχει ξεσπάσει σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών, αλλά θα κλιμακώσει περαιτέρω τη διαμάχη εάν το Βερολίνο επιλέξει να το πράξει.

  Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναφερόμενη στη διαμάχη για τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης, ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Γερμανίας

  "Εάν η γερμανική πλευρά έχει την επιθυμία να συζητήσει, να συνομιλήσει, να βρει μια μορφή εξόδου από την κατάσταση αυτή, εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί", δήλωσε η Ζαχάροβα.

  "Στη συνέχεια η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της γερμανικής πλευράς. Εάν η Γερμανία επιλέξει την κλιμάκωση, αντίστοιχα, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Εάν η Γερμανία επιλέξει την εξομάλυνση της κατάστασης, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε αυτή την κατάσταση", δήλωσε η Ζαχάροβα.

  Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει το γραφείο του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Deutsche Welle στη Μόσχα και αφαιρεί τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων της που εργάζονται σε αυτό, σε μια κίνηση αντιποίνων μετά την απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τις εκπομπές του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT DE στη Γερμανία.

  Το προσωπικό της Deutsche Welle επρόκειτο να επιστρέψει τις διαπιστεύσεις του στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, ενώ η Deutsche Welle ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι το γραφείο της στη Μόσχα έκλεισε σήμερα το πρωί στις 9 ώρα Μόσχας.

  Η διαμάχη αυτή για τα μέσα ενημέρωσης έχει επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, που υφίστανται ήδη πιέσεις λόγω του χρονοδιαγράμματος έναρξης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος περιμένει το πράσινο φως από την αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή για να τεθεί σε λειτουργία.

  Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου και να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

  Ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Σολτς θα συζητήσουν τη διένεξη όταν συναντηθούν και πως η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να ακυρώσει την απόφασή της για την Deutsche Welle, εάν η Γερμανία άλλαζε τη στάση της σχετικά με το RT DE.

  Η Ιρίνα Φιλάτοβα, η οποία εργάζεται στη ρωσική υπηρεσία της Deutsche Welle στη Γερμανία, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας ήταν "ένα τεράστιο σοκ" για το προσωπικό.

  "Περιμέναμε σαφώς κάποια μέτρα μετά την απαγόρευση του RT στη Γερμανία. Αλλά ποτέ δεν περιμέναμε ότι αυτά τα αντίποινα των ρωσικών αρχών θα ήταν τόσο σκληρά", δήλωσε η ίδια.

  Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την κίνηση κατά της DW ως "καθαρά πολιτική".

  Η Υπηρεσία μέσων ενημέρωσης των ομόσπονδων κρατών του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου ( MABB) και η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ZAK) των φορέων μέσων ενημέρωσης δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι το RT DE δεν μπορεί να μεταδίδει στη Γερμανία χρησιμοποιώντας σερβική άδεια.

  Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι το RT αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις σε διάφορες χώρες της Δύσης και ότι η Μόσχα θα απαντήσει σε τυχόν βρετανικές κινήσεις κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ