Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Φεβ-2022 14:00

  BoE: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, τα μισά μέλη της ήθελαν αύξηση 0,5% (upd)

  BoE: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, τα μισά μέλη της ήθελαν αύξηση 0,5% (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:20

  Στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 0,5%, προχώρησε η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ σχεδόν τα μισά μέλη της ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση, προκειμένου να περιοριστούν οι ανεξέλεγκτες πιέσεις των τιμών, καθώς η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα ξεπεράσει το 7%.

  Σε μια απροσδόκητα διχαστική απόφαση, τέσσερα από τα εννέα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, ήθελαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,5%, στο 0,75%.

  Εάν συνέβαινε, θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού εδώ και 25 χρόνια, όταν η ΒοΕ έγινε λειτουργικά ανεξάρτητη.

  Η πλειοψηφία, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής Andrew Bailey, τάχθηκε υπέρ της αύξησης 0,25%.

  Πρόκειται για την πρώτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων (προηγήθηκε αυτή του Δεκεμβρίου) μετά από το 2004, και αποτυπώνει την επείγουσα ανάγκη των μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής να δείξουν ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

  Η ΒοΕ τόνισε πως ο πληθωρισμός -που διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Δεκέμβριο- τώρα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,25% τον Απρίλιο, που θα αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1990 και πολύ μακριά από τον στόχο του 2%.

  Σε αντίθεση με την προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η BoE προειδοποίησε ότι αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής, παρά το ότι η ανάπτυξη θα πληγεί από τον πληθωρισμό στις τιμές της ενέργειας και των αγαθών παγκοσμίως.

  "Δεδομένου του πόσο σφιχτή είναι τώρα η αγορά εργασίας και των συνεχιζόμενων ενδείξεων μεγαλύτερης επιμονής των πιέσεων στο εγχώριο κόστος και στις τιμές, όλα τα μέλη της Επιτροπής έκριναν ότι μια αύξηση στο τραπεζικό επιτόκιο ήταν σίγουρα σε αυτή τη συνεδρίαση”, αναφέρουν τα πρακτικά της ΒοΕ.

  Ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι το μετά φόρους εισόδημα για τα εργαζόμενα νοικοκυριά θα μειωθεί κατά 2% αυτό το τις και 0,5% στο επόμενο, ενώ η μειωμένη ζήτηση θα οδηγήσει την ανεργία στο 5% σε διάστημα τριών ετών.

  Στο μεταξύ, η στερλίνα διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών έναντι του ευρώ, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται, μετά την αύξηση των επιτοκίων.

  Ειδικότερα, η στερλίνα ενισχύεται 0,5% στις 82,87 πένες έναντι του ευρώ, και πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της διετίας.

  Έναντι του δολαρίου, η στερλίνα αυξάνεται 0,4% στα 1,3616 δολάρια.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ