Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Φεβ-2022 09:50

  Η ΕΚΤ σκιαγραφεί μια αλλαγή πολιτικής που δεν είναι αρκετά αυστηρότερη

  ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που παλεύουν με το ερώτημα πώς να απογαλακτιστεί η ζώνη του ευρώ από τα εξαιρετικά χαλαρά μέτρα τόνωσης αρχίζουν να σχεδιάζουν μια πορεία νομισματικής πολιτικής που παραμένει πολύ λιγότερο επιθετική απ' ό,τι οι αντίστοιχες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

  Σε αντίθεση με τις προσπάθειες σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας που ώθησαν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε τέτοιες κινήσεις και στην Ευρωζώνη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εστιάζουν στην πιθανή "ομαλοποίηση", καθώς σταθμίζουν τις προοπτικές ο πληθωρισμός να υποχωρήσει πιο κοντά στον στόχο του 2%. 

  Τέτοια ρητορική, που δίνει έμφαση στην ανάγκη για οικονομική στήριξη εν μέσω ανεπαρκούς εμπιστοσύνης ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, υπονοήθηκε πρόσφατα από τον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane. Υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει να αναζητά ένα μέσο σημείο όπου η νομισματική πολιτική δεν θα είναι ούτε διευκολυντική, ούτε περιοριστική.  

  Αυτό είναι το φόντο της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, της πρώτης μετά την απόφασή του να σταματήσει τις έκτακτες αγορές τον Μάρτιο και να επιβραδύνει τη συνολική αγορά ομολόγων φέτος. Οποιαδήποτε συζήτηση για μελλοντική απόσυρση μέτρων τόνωσης είναι πιθανό να επηρεάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μαζί με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ ύψους 8,6 τρισ. ευρώ. 

  "Θα χρειαστεί να είναι υπομονετικοί και ευέλικτοι και σταδιακοί [στις αποφάσεις τους] για να διατηρήσουν την ανάκαμψη", δήλωσε στο Bloomberg η Agnes Belaisch, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής στην Baring Investment Services Limited. "Θα μπορούν να το κάνουν αυτό εφόσον το guidance είναι ξεκάθαρο".

  Αυτό δεν είναι εύκολο. Καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές τιμολογούν μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Τέτοια στοιχήματα έχουν ενισχυθεί από την ταχύτερη από το αναμενόμενο αύξηση του πληθωρισμού. Την Τετάρτη, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 5,1%, το υψηλότερο από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος.

  Οι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι μια τέτοια κίνηση δεν δικαιολογείται από το guidance, μια άποψη που αποδέχθηκαν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα λήξει τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από αύξηση επιτοκίων έξι μήνες αργότερα. 

  "Έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, επιμένοντας ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις των επιτοκίων φέτος", ανέφερε ο Anatoli Annenkov, ανώτερος οικονομολόγος στη Societe Generale SA.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ