Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 17:26

  Γερμανία: Συρρίκνωση τώρα, ανάκαμψη το 2023

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Οι πιέσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης καταγράφονται στην εικόνα της γερμανικής οικονομίας, βάσει της ετήσιας έκθεσης που παρουσίασε ο Ρ. Χάμπεκ. Αλλαγή δεδομένων από το 2023.

  H πανδημία αλλά και η νέα ενεργειακή κρίση που επιτείνεται από το Ουκρανικό, έχουν επηρεάσει και τη γερμανική οικονομία. Αυτό φαίνεται από την ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, που παρουσίασε σήμερα το πρωί στο γερμανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος από τους Πρασίνους, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

  Υπό το βάρος του τέταρτου κύματος της πανδημίας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 - δηλαδή πριν από από την έλευση της πανδημίας - σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

  Όμικρον, αυστηρά μέτρα, εφοδιαστικές αλυσίδες

  Η συρρίκνωση οφείλεται εν πολλοίς στα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχουν πλήξει έντονα το λιανικό εμπόριο και στη Γερμανία,ενώ προβλήματα δημιούργησε και η συμφόρηση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδεςεξαιτίας της πανδημίας. 

  Και το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται πάντως εύκολο για τη γερμανική οικονομία, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον. Αναμένεται ωστόσο ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ το 2023 πλέον εκτιμάται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα επανέλθουν στα επίπεδα προ κρίσης.

  Κοινωνική και οικολογική οικονομία της αγοράς

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, το 2022 η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτιμάται στο 3% με 4%, με τη γερμανική κυβέρνηση να την υπολογίζει γύρω στο 3,6% του γερμανικού ΑΕΠ - έναντι 4,1% το περασμένο φθινόπωρο, βάσει υπολογισμών της προηγούμενης κυβέρνησης Μέρκελ.

  Για τον Ρόμπερτ Χάμπεκ πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας είναι σημαντικό "να αποσυνδεθεί το γερμανικό ΑΕΠ από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου", ενώ ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ένα μοντέλο κοινωνικής και οικολογικής οικονομίας της αγοράς με ισορροπημένη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να εγγυηθεί περαιτέρω ανάκαμψη στο μέλλον.

  Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ