Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 15:59

  ΗΠΑ: Εκτίναξη του δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης κατά 5,8% το 2021

  Capital Economics: Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει – Πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, σκαρφάλωσε 5,8% το 2021, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στον απόηχο της δέσμευσης του προέδρου της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μην επιτρέψει να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός. 

  Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη από το 1981.

  Για τον Δεκέμβριο μόνο το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με τον δείκτη.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που είναι ευρύτερα γνωστός, σημείωσε άλμα 7% το 2021, στη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το 1982.

  Ο δομικός δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,5% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ.

  Συνολικά για το 2021 ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 4,9%, μετά από άνοδο 1,5% το προηγούμενο έτος. Αυτή είναι η υψηλότερη ετήσια άνοδος από το 1982.

  Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 0,6% τον Δεκέμβριο, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%. Σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ